Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tre kandidater stryks på SD-listan i Klippan

Bakgrund i nynazistkretsar fällde avgörandet när SD på riksplanet väljer att stänga av och stryka ett flertal kandidater inför valet, varav tre i Klippan. Men lokalavdelningen har ännu inte fått samma information.

Sverigedemokraterna meddelade på torsdagen att flera kandidater på lokala valsedlar stängs av efter Expressen och Expos avslöjanden om kopplingar till eller bakgrund i nynazistiska miljöer.
I valet till Klippans kommunfullmäktige har tre av SD:s kandidater varit aktuella i granskningen: Andreas Olofsson, Thomas Jelinek och Tobias Ekberg. HD skrev redan för fem månader sedan om Andreas Olofssons bakgrund.
SD:s pressekreterare Christian Krappedal ger idag samma kommentar som han tidigare gett Expressen, nu på frågan vad som händer med de tre medlemmarna i Klippan:
”I samtliga fall som kommit till vår kännedom har partiet valt att väcka personärenden. Deras medlemskap kommer under utredningens gång vara avstängda och vi kommer be Länsstyrelsen att ogiltigförklara de kandidaturer som står skrivna på listorna. Som ogiltigförklarad kommer man inte kunna kandidera för partiet i det kommande valet. Delar man inte partiets ideologiska grund ska man varken vara medlem än mindre kandidera för vårt parti. Vi kommer därför uppmana samtliga att också lämna partiet.”
Läs också Granskade SD-politiker avgår och stoppas
SD:s gruppledare i Klippans kommunfullmäktige, Åsa Edvardsson, har sagt i en tidigare intervju att de tre kandidaternas bakgrund varit kända från början och att man tror på dem när de säger att de tagit avstånd från sitt tidigare liv.
Hon har också sagt att beslutet ligger hos SD på riksnivå och att lokalavdelningen kommer att följa det.
Ordförande i SD Klippan, Jonas Luckman, meddelar via SMS nu på morgonen att den lokala gruppen inte fått samma information som Expressen och nu HD.
Han skriver: ”Att man blir avstängd är en del av den interna processen och självklart kommunicerar varken vi eller partiet via media utan att dom berörda är informerade, vilket dom ej är, allt annat vore högst olämpligt och oetiskt”.
Läs också Fler kandidater med bakgrund i NSF på SD-lista i Klippan
Läs också SD i Klippan kraftsamlar – före detta nazist med på listan
Gå till toppen