Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debatt höjde valtemperaturen i Åstorp

Skolbyggen, äldreboenden, ekonomi, trygghet och Catenas etablering var ämnen som kom upp på lördagens valdebatt på Torget i Åstorp.

Kommunstyrelsens ordförande Ronny Sandberg (S) fick flera inlägg att bemöta från oppositionens håll.Bild: Birgitta Johansson
På cirka en och en halv timma avhandlades sju debattämnen av sju Åstorpspolitiker. Upplägget var strikt och en tickande klocka talade om för politikerna när taltiden var på väg att ta slut.
I början var det mest politiskt aktiva i jackor, kepsar och band med partiloggor som syntes till på och kring Torget. Men när debatten hållit på en stund hade fler Åstorpsbor stannat upp och ställt sig för att lyssna.
Med hjälp av lottdragning bestämdes vilket ämne var och en skulle få inledningstala om.
Läraren Christine Schrevelius passade på att fråga vad kommunen ska göra för att få lärare att stanna kvar på kommunens skolor. Roland Sandberg, kommunalråd, till vänster, gör sig beredd att svara.Bild: Birgitta Johansson
Kommunstyrelsens ordförande Ronny Sandberg (S) fick flera frågor att bemöta från oppositionspolitikerna. ,
Pontus Pålsson (M) och Åsa Holmén (L) undrade bland annat varför majoriteten inte kommit i gång med byggandet av Haganässkolan.
– När volymen på skolorna förändrades fick man ta om processen. Det är bättre att göra rätt, svarade Ronny Sandberg.
När diskussionen kom in på ekonomi och budget stod skiljelinjen klar mellan majoritet och opposition.
Sverigedemokraterna pekade på underfinansiering. Moderaterna kritiserade styret för att rädda innevarande års budget och skjuta problem framför sig. Liberalerna lyfte fram avloppsledningar och bredband på landsbygden som eftersatta områden.
Socialdemokraternas syn var att ekonomin är i balans, men att det finns ökande behov. Centern pekade på behov av effektivisering på bildningsnämndens och socialnämndens område.
Lottdragning avgjorde vem som skulleHär är det Hans Sundström (KD) som har ordet.Bild: Birgitta Johansson
Patricia Brandt (MP har ordet. Från vänster syns Hans Sundström (KD), Merat Özbalci (C), Maria Gottschalk (SD), till höger Ronny Sandberg (S), Åsa Holmén (L) och Stig Ålund, moderator.Bild: Birgitta Johansson
Maria Gottschalk (SD) föreslog frukostservering på skolorna, läxhjälp och mobilförbud. Murat Özbalci (C) ville ha skolvärdar och lärarassistenter
Hans Sundström (KD) trodde på trafikplanering som ett sätt att få bukt med buskörning.
Flera nämnde trygghetsvakter och förbättring som ett sätt att göra Åstorp tryggare, inte minst kvällar och nätter.
Olika former av boenden för äldre var på tapeten. Här gick åsikterna isär om man ska vara garanterad plats efter en viss ålder eller om det alltid ska ske en behovsprövning.
Patricia Brandt (MP) trodde på någon form av prövning.
– Det kan bli så att den som är över 70 och multisjuk ställs mot de som har garanti på grund av ålder.
Pontus Pålsson (M) ansåg att behövs flera boenden för äldre i Åstorps kommun.
– De kan byggas i egen eller annan regi. Nästa boende anser vi ska byggas i Hyllinge.
Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna markerade alla mot fler etableringar av logistikföretag när debatten kom in på näringsliv och arbete.
– Vi har inte behov av fler logistikföretag. Vi vill säga stopp till Catena så länge och hellre förstärka småföretagen, sa Åsa Holmén (L).
– Vi har en fördel i kraft av vårt geografiska läge. Jag tror inte vi har råd att missa chansen att dra nyttan av det här, svarade Ronny Sandberg (S).
Åstorp har inte behov av fler logistikföretag, ansåg, Åsa Holmén (L) som fick inleda debattrundan om arbete och näringsliv.Bild: Birgitta Johansson
Moderatorn Stig Ålund, före detta kommunförbundsdirektör och numera ordförande i PRO i Klippan, såg till att tiderna hölls. Två minuter för den inledande talaren. En minut för övriga inlägg.
– Vilken disciplin. Alla håller sig exakt, konstaterade han nöjt efter att första debattämnet var avklarat.
Initiativet till debatten kom från Moderaterna och Liberalerna i Åstorp.
– Vi såg att det inte var någon debatt planerad i år. Inför förra valet hade vi en debatt på en av skolorna, sa Bodil Hellberg, ordförande i Åstorpsliberalerna.
Gå till toppen