Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Demokratifest med valfångst och röstfiske

Om du inte har röstat, kom inte sedan och gnäll! Budskapet var tydligt under lördagens demokratifest i Dammhagsparken. Målet: att öka valdeltagandet i Landskrona.

Demokratiambassadörerna Majtaba Balal och Hashem Omar.
Med ballonger, godis, kaffe och prylar stod partierna redo att göra ett sista försök att fånga väljare. Medan barnen drogs till hoppborgen och härjade på egen hand fick de vuxna chansen att ställa frågor inför valet.
– De som inte tycker det är viktigt att rösta ska inte klaga efteråt. Jag kommer från ett land i krig där det inte finns demokrati, jag vet hur viktigt det är. Jag har nu fyllt 18 och får rösta för första gången. Det känns stort, säger Majtaba Balal.
Tillsammans med Hashem Omar är han demokratiambassadör i Landskrona. Sedan ett par veckor har de varit ute bland folk och informerat om valet och hur man kan kan orientera sig igenom vallöften och partiprogram.
– Vi är totalt 10 ambassadörer och kan olika språk. Många invandrare vet inte hur valet går till, och det finns också en misstro som gör att de inte bryr sig om att rösta, säger Hashem Omar.
De tycker att alla har ett ansvar för att sätta sig in i vissa frågor. Även om man inte gillar allt hos ett parti kanske det är något som man tycker är viktigt att stödja. Hasem Omar har ett tips:
– Börja med något ämne som intresserar dig. För min del var det skolan. På nätet finns partiguiden där man kan läsa om vad de olika partierna vill om skolan. SVT:s Tal till nationen ger också en bra grund.
Jenny Gustafsson är i parken med sina barn som provar hoppborgen. Hon gillar demokratifesten som projekt ”Landskrona röstar” arrangerar.
– I år känns det viktigare än någonsin att gå och rösta, säger hon.
Hon har inte helt bestämt sig ännu, men det finns ännu tid att ta ställning.
Ungefär likadant tänker Jennifer Hellman:
– Jag är 24 år och ska rösta för andra gången. Arbetsmarknaden har blivit bättre sedan förra valet. Vården är nog den viktigaste frågan i det här valet. Men allra viktigast är barnens framtid, säger hon.
Partierna bullade upp med extra allt. En del snack om politik blev det, men också ganska många praktiska frågor från nya svenskar om hur man röstar.
Demokratifest även för barnen. Syskonen Alexandra och Jonathan Borgström försöker putta omkull varandra i tjockisdräkterna.
Att välja är givet för Jennifer Hellman, som tänker vänta till själva valdagen. Hon är nästan säker på hur hon ska rösta.
Gå till toppen