Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minussiffror för Landskronas skolpolitiker

Dyrare gymnasieelever, fler elever i särskolan och fler föräldrar som behöver barnomsorg.
Det är är några faktorer som får utbildningsnämnden att flagga för att pengarna inte räcker till.

– Det är en förvarning om ett underskott men samtidigt glädjande nyheter, säger Lisa Flinth (L), ordförande i utbildningsnämnden, efter att skolpolitikerna behandlat årets andra kvartalsrapport.
Det hon gläds åt är att fler Landskronaelever blir godkända och kan gå på nationella gymnasieprogram. Dessutom får fler så pass bra betyg att de kommer in på dyrare gymnasieutbildningar i Lund jämfört med program som ordnas på hemmaplan.
– Lundapriserna är oerhört mycket dyrare, bekräftar Mattias Wald, t f förvaltningschef för utbildningsförvaltningen.
Han berättar att snittpriserna för en utbildningsplats i Landskrona ligger på 90 000 kronor per år medan en plats i Lund kostar staden cirka 115 000 kronor per år.
Detta har man inte tagit höjd för i budget som bygger på erfarenheter från tidigare år. Detsamma gäller det faktum att fler föräldrar behöver barnomsorg på heltid när de går från arbetslöshet till sysselsättning.
– Det är skillnad på att ha 15 timmar i veckan som arbetssökande och 40 timmar i veckan när man får jobb, jämför Lisa Flinth och välkomnar en ökande sysselsättningsgrad även om det går ut över budgeten.
– Men vi måste kommunicera det uppåt till kommunledningen.
Några kraftiga besparingar eller uppsägningar är inte aktuella på grund av underskottet som beräknas hamna på 5 miljoner kronor.
– Det är återhållsamhet med förnuft som gäller, precis som tidigare, säger Mattias Wald.
Och pekar på att 5 miljoner motsvarar mindre än en halv promille av nämndens budgetomslutning på drygt en miljard kronor.
Ett ökat antal barn som behöver gå särskola och osäkerhet kring statsbidragen storlek är andra faktorer som bidrar till ett väntat underskott.
Gå till toppen