Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sminkets mästare har sett hur Sverige förändrats

Han byggde upp sin butikskoncern med två tomma händer. Men det är kvalitet och inte karriärmål som har drivit Mika Liias, Make Up Stores grundare.

Kosmetikkedjan Make Up Stores grundare Mika Liias fyller 50 år.Bild: Janerik Henriksson/TT
Mika Liias är tillbaka i Stockholm efter en affärsresa i Asien. Butiken han står i nu, Make Up Store på Norrlandsgatan, var den andra han startade när allting började ta fart på 1990-talet. Då var han en ung kille från Gustavsberg som hade halkat in i modevärlden av en slump. Han hade provat på lite olika saker – varit modell, startat modellagentur, arrangerat modevisningar.
Nästa steg blev att starta en skola för make up-artister, i Stockholm. Han upptäckte då att utbudet av sminkprodukter i Sverige var sällsynt torftigt och bestämde sig för att göra något åt det.
– Jag talade med våra lärare på skolan och sade, "ni pratar om vilka märken som är bäst på olika produkter. Varför kan man inte göra allt bra under ett märke?"
Med den ambitionen satte han igång. En norskättad tillverkare i Kanada hjälpte honom att ta fram den första kollektionen. Produkterna sålde han från skolans lokaler och framgången var rätt blygsam i början.
– Första försäljningen där i början gjorde vi inte många kronor, jag tror att det var 89 kronor.
Nåväl, det har gått bättre sedan dess. I dag är Make Up Store en koncern med ett internationellt känt varumärke och drygt 260 försäljningsställen i 22 länder. Det har varit en lärorik resa för Mika Liias, som inte kunde mycket om hur man driver ett företag när han började.
Han har också sett Sverige förändras. På 1980-talet var det ett sminkmässigt ”u-land” med klent utbud, dålig service och ett folk som sminkade sig likadant varje dag, oavsett om det var morgon eller kväll. I dag är utbudet enormt, personalen kunnig och kunderna experimenterar mer. Sminket har blivit en accessoar, sociala medier uppmuntrar folk att testa nya saker.
Själv inspireras Mika Liias av allt från människor till upplevelser i sitt arbete. Som produktutvecklare hittar han idéer överallt: i en blomma, ett godispapper, eller som en gång – på en flygvärdinna som hade sminkat sig lite annorlunda på en resa till New York.
– Hon var så fantastiskt fin så att jag frågade om jag fick ta en bild på henne. Hon blev väldigt förvånad. Men med lite förändringar och bearbetning så blev det inspiration till en ny kollektion sedan.
Ambitioner och karriärmål har inte drivit honom. Han ville helt enkelt göra kvalitetssmink till bra priser. Det vill han fortfarande. Som ung och långhårig bohem drömde Mika Liias om att bli veterinär. Han hade knappast föreställt sig en framtid som svensk make up-kung. Men han hade säkert varit nöjd med att produkterna är veganska och fria från djurförsök.
Hur har ditt liv förändrats av framgångarna?
– Mycket resande. Jag är inte hemma lika mycket. Jag har träffat mycket folk så jag har inte bara vänner här i Sverige. Samtidigt kanske jag inte har hunnit med alla mina vänner här hemma. Men jag är ändå glad och tacksam för att jag har fått möta och lära mig förstå alla möjliga kulturer.
Mika Liias minns fortfarande känslan när första butiken utanför Stockholm öppnades – i Sundsvall – och när de tog sig utanför Sverige (först i Finland, sedan Spanien). Han kan också skratta åt kulturkrockar, som när första butiken i Mexiko skulle invigas och han till sin fasa upptäckte vattenstänk på både golv och hyllor, strax innan bandet skulle klippas.
– Då ställde jag mig och städade, och putsade och fejade bort de här vattenfläckarna tills någon kommer och säger, "men vad har du gjort?!" Det hade varit en präst i butiken och välsignat den med vigvatten strax innan. Så kan det gå när man är pedant. TT

Mika Liias

Aktuell: Fyller 50 år den 2 september 2018.
Gör: Vd och grundare av kosmetikkedjan Make Up Stores.
Bor: Stockholm.
Familj: Singel.
Det bästa med makeup: "Ett bra hjälpmedel."
Stör mig på: "Att folk stör sig på varandra. Det har kanske lite med åldern att göra. Jag stör mig aldrig numera. Alla måste få vara sig själva.”
Så kopplar jag av: ”Påtar i rabatterna på min takterrass.”
Gå till toppen