Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svep åt sidan för
att visa nästa kort

3frågor till Sara Svensson, Vänsterpartiet

Hon vill satsa på jämlik vård och bättre villkor för vårdanställda. Möt Sara Svensson, gruppledare för Vänsterpartiet i Region Skåne.
1

Vad är den viktigaste frågan för Region Skåne de närmaste åren?

– Att vården blir mer jämlik och jämställd. Vägen dit handlar om att bygga upp den offentliga sjukvården och avsluta privatiseringsexperiment och marknadstänk som har pågått för länge nu. Det behövs stora satsningar på personalens arbetsmiljö. Vänsterpartiets mål är att förkorta arbetstiden till 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön. Detta innebär att vi vill anställa och utbilda fler – en viktig satsning för att kunna öppna fler vårdplatser och för att få en riktigt god arbetsmiljö. Det är vägen till en jämlik och jämställd sjukvård efter behov för alla.
2

När blev du politiskt aktiv och varför blev V ditt parti?

– Jag blev politiskt aktiv när jag var 16 år och har varit engagerad i bland annat Ung Vänster och Vänsterpartiet, Hyresgästföreningen och i folkbildningen sedan dess. Jag blev aktiv för att jag inte står ut med den ojämlikhet som fanns när jag växte upp och som är än starkare idag. Att de rikaste i samhället idag både mår bättre och i högre utsträckning lever längre än arbetare gör mig riktigt arg. Idag är det till exempel kvinnor i välfärdsyrken som betalar ett högt pris för ojämlikheten. Samhället kan bättre än så här, om vi bestämmer att det är jämlikhet vi vill ha. Därför är jag vänsterpartist.
3

Var det någon speciell fråga/händelse som gjorde dig engagerad i regionpolitik/vårdpolitik?

– Rätten till vård efter behov är det som har gjort mig engagerad. Alla människor, oavsett vem vi är, ska ha rätt till lika god vård och hälsa. Vem vi är ska inte få lov att spela roll. Idag är det inte så. Ojämlikheten växer och det gör ont att se. Miljardärerna blir fler samtidigt som personalen i välfärden sliter ut sig. Jag vill omfördela rikedomarna och bygga en jämlik sjukvård. Att kämpa för att verkligen garantera rätten till vård är en stor drivkraft, och därför är personalens arbetsmiljö, lön och förutsättningar också viktiga frågor för mig.

Snabba fakta om Sara Svensson

Parti: Vänsterpartiet
Yrke: Lärare i historia och svenska
Född: 1983
Bor: Genarp
Gå till hd.se