Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Allsvenskan 2018

Bengal kastades mot sittplatsläktaren: ”Katastrof”

Derbyt mellan Hammarby och Djurgården fick en obehaglig inramning. Inför matchen kastade någon från ståplats en brinnande bengal som träffade folk på sittplatsläktaren. Under matchen fick dessutom en fotograf på innerplan en stol kastad på sig – också den från läktaren.
– Det skapar trauman på läktarplats och många familjer valde att gå hem, sade Hammarbys Jiloan Hamad.

Bengaliska eldar på läktaren under söndagens allsvenska fotbollsmatch mellan Hammarby och Djurgården på Tele2 arena.Bild: Janerik Henriksson/TT
Det var strax innan avspark i det fotbollsallsvenska Stockholmsderbyt mellan Hammarby och Djurgården som någon från Djurgårdsklacken på kortsidan kastade en brinnande bengalisk eld mot långsidan med Hammarbysupportrar. Ordningspersonal var snabbt på plats för att ta hand om bengalen som träffade en person på armen.
– Jag är mest chockad och sedan kände jag att det brände så jag kollade min arm. Man vet ju aldrig om det är ordentligt bränt, men den tog så snabbt att jag tror det är okej, sade personen till Aftonbladet.
Spelarna fick lämna planen och matchen, med planerad avspark klockan 15.00, startade i stället 15.30.
Men det var oroligt även efter situationen med bengalen. En fotograf på innerplan fick en stol i huvudet, även den kastad från läktarplats, och började blöda ymnigt.
– Sedan kom folk och hjälpte mig. Det är klart att jag blev rädd. Jag har ingen aning om var stolen kom ifrån, sade fotografen till Expressen.
Efter matchen, som Djurgården vann med 3–1, gav Hammarbys vd Henrik Kindlund sin syn på händelsen med bengalen:
– Det är otroligt tråkigt och fullständigt idiotiskt. Att kasta en bengal in i en folkmassa med blandad publik det är inte okej nånstans, sade Kindlund och fortsatte:
– I det här läget så är det vi framför allt kan göra att ta hand om de som drabbades av bengalen, vilket vi till stor del redan har gjort. Sedan får vi hjälpa polisen och identifiera han som kastade och hoppas att han får tio år på fästning.
Djurgårdens sportchef Bosse Andersson sade senare att personen som kastade har identifierats. Efter matchen fick också spelarna frågor om det som hände innan matchen.
– Jag tycker att det är katastrof at man får in bengaler på sittplats, det finns barn där och det är bara för dåligt, sade Djurgårdens Erik Johansson.
– Det är jäkligt tråkigt. Det skapar trauman på läktarplats och det var många familjer som valde att gå hem. Sånt hör inte hemma på fotboll, sade Hammarbys Jiloan Hamad.
Den inkastade bengalen rörde upp känslorna även hos idrottsministern Annika Strandhäll (S).
"Fotboll är och ska vara en folksport. Jag blir så förbannad över stöket från läktarna, det ska bort. En barnfamilj ska aldrig behöva tveka inför att gå på ett derby. Personer som beter sig så här borde stängas av och den som bara är ute efter att förstöra fotbollen ska tvingas anmäla sig hos polisen inför en högriskmatch", skriver hon i ett uttalande.
Gå till toppen