Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dröjde med att upptäcka cancer – läkare i Helsingborg kritiseras

Patientens buksmärtor visade sig vara cancer. Men läkaren vid en vårdcentral i Helsingborg upptäckte detta för sent, anser Ivo. Patienten avled senare.

Det är utifrån ett fall från 2016 som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, nu riktar kritik mot en läkare på en vårdcentral i Helsingborg.
Patienten, en man i 60-årsåldern, sökte i april det året vård för tryckande smärta i buken, andfåddhet och illamående. Blodprover visade på förhöjt inflammationsvärde, hög sänka och lågt blodvärde. Läkaren bedömde besvären som oklara, enligt Ivo:s granskning av journalerna.
I ett efterföljande telefonsamtal med läkaren berättade mannen att han även hade axelsmärtor. Läkaren misstänkte muskelreumatism och satte in kortisonbehandling.
Patienten gjorde fler besök hos läkaren de följande veckorna. Det höga inflammationsvärdet kvarstod, medan graden av smärtor skiftade. Läkaren konsulterade bland annat en lungmedicinsk expert. Beslutet blev att hålla fast vid kortisonbehandlingen.
I juli hade mannen gått ner i vikt och hade ont i buken. Läkaren bedömde att det fanns risk för cancer. En tumör i ena njuren konstaterades genom röntgen.
Cancern spred sig till lungor och hjärna. Mannen avled i december samma år.
Ivo skriver i beslutet att läkaren borde ha uteslutit allvarlig sjukdom, mot bakgrund av patientens symtom, innan behandling med kortison påbörjades.
Samt att läkaren tidigare borde ha omprövat diagnosen muskelreumatism. Detta eftersom patienten inte svarade på behandlingen på ett förväntat sätt.
Gå till toppen