Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Här lirar de verkliga entusiasterna

På Fältabacken lever kvartersfotbollen fortfarande – sedan 40 år tillbaka.

Målen är flyttbara så planen anpassas efter hur många som kommer. ”Vi hade egentillverkade mål tidigare, men kommunen trodde nog att de var deras. En dag var de iallafall utbytta mot nya. Men det var bara bra, de hade ändå gjort sitt. ” säger Anders Nilsson.Bild: Jakob Thorell
Jämfört med Olympia eller Harlyckan ser den lilla gräsplanen på Fältabacken kanske inte så imponerande ut. Gräset är oklippt och om något av planens mått skulle råka överensstämma med Fifas regler är det nog mer en slump.
Dessutom lutar hela planen betänkligt från Uppsalagatan ner mot villaträdgårdarna på andra sidan. Men inte spelar det någon roll, här lever sedan decennier en äkta fotbollsglädje.
”Vi ligger väl på en nivå under korpfotbollen.” säger Anders Nilsson med ett skratt.Bild: Jakob Thorell
– Det var efter ett 50-årskalas en söndag 1978 som några här i området bestämde sig för att spela lite fotboll med sina familjer. Efteråt konstaterade man att det där var ju riktigt kul, så det har bara fortsatt sedan dess, säger Anders Nilsson i Fältabackens Fotbollsförening.
Egna tröjor trycktes upp för 20 år sedan. ”Men det där med förening är mest bara som vi kallar oss. Det finns inte några pengar och vi spelar bara för att det är roligt.” säger Anders Nilsson.Bild: Jakob Thorell
Varje söndag hela sommaren samlas de boende i området för att spela tillsammans. KIllar och tjejer, gamla och unga från sju år och uppåt är välkomna.
– Det har ju varit väldigt varmt i sommar, så alla har inte orkat. Mellan fyra och femton personer brukar dyka upp iallafall, säger Jarek Seminger som brukar få ansvaret för att sammankalla styrkorna.
”Vi kan ju ta en bild innan avspark, medan vi fortfarande är sams.” skojar Jarek Seminger från Nya och Rolf Hamark från Gamla Fältabackens FF.Bild: Jakob Thorell
Nu har det förstås spelats boll på den lilla gräsplanen redan långt innan föreningen startades. Rolf Hamark bodde här som liten.
– Jag är uppväxt här i området med fem bröder. Vi var här på planen så gott som varje dag och spelade och gick bara hem för att äta, berättar han.
Publiken tar det betydligt lugnare på Fältabacken än på andra fotbollsderbyn i Helsingborg.Bild: Jakob Thorell
I slutet av sextiotalet flyttade Rolf Hamark från Fältabacken. Men för tio år sedan tog han vägen förbi sin gamla ”hemmaplan” för att visa den för sina barn.
– Då fick jag till min förvåning se att man spelade här fortfarande. Det var så jag lärde känna Anders och de andra nyinflyttade.
En blandad bild på båda lagen hör till den tioåriga traditionen när Gamla och Nya Fältabacken möts.Bild: Jakob Thorell
Sedan dess spelas varje år en vänskapsmatch mellan Gamla och Nya Fältabackens fotbollslag. Eller mellan de som flyttat från området och de som flyttat hit, om man så vill.
– Jag spelar veteranhockey annars, men visst är det en väldigt nostalgisk känsla att få ”komma hem” och spela på sin gamla plan, säger Rolf Hamark.
Man får vara försiktig vid hörnsparkar. Planens lutning gör att bollen lätt far in i någons trädgård.Bild: Jakob Thorell
– Det är ju både kärlek och tradition i det här. Sen är det naturligtvis också väldigt socialt. Vi träffas och umgås grannar emellan och även över generationsgränserna, säger Anders Nilsson.
Gå till toppen