Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Höstens stora uppsättning på Helsingborgs stadsteater har ett högaktuellt tema

Peter Haber, Cecilia Borssén och Emma Broomé har några av de ledande rollerna i "Jeanne d'Arc". En historia som också har starka kopplingar till flera nutida starka, unga kvinnor. Vi har träffat skådespelartrion och regissören Annika Silkeberg under repetitionsarbetet.

Emma Broomé gör huvudrollen i "Jeanne d'Arc", höstens stora uppsättning på Helsingborgs stadsteater.Bild: Sven-Erik Svensson
Vid ett bord i en av teaterns repetitionssalar läser Peter Haber, Cecilia Borssén och Emma Broomé upp några scener från den kommande föreställningen.
Trots avsaknad av scenkläder, scenografi och publik är replikerna mellan Peter Habers och Emma Broomé intensiva och laddade. Haber spelar biskopen och domaren som leder rättsprocessen mot Jeanne d'Arc.
För Emma Broomé har det varit en lång resa mot att gestalta en av historiens mest mytologiska personer.
– Vi reste i hennes fotspår när jag var liten. Jag och min mamma har haft en speciell relation till Jeanne d’Arc sen vi var på de platser där hon befann sig rent historiskt, säger Emma Broomé.
Cecilia Borssén spelar Jeanne d'Arcs mamma, medan Emma Broomé gör rollen som den mytomspunna frihetskämpen. Peter Haber är domaren och biskopen som möter Jeanne d'Arc under rättegången.Bild: Sven-Erik Svensson
Men Emma Broomé har också läst väldigt mycket om Jeanne d'Arc.
– Förutom Annikas manus är det här min bibel, säger hon och slår näven i Sven Stolpes "Jeanne d'Arc: en biografi".
– Det finns 16 000 böcker om Jeanne d’Arc och av alla så tycker jag att den här är bäst, haha!
Med ett sånt här enormt material, hur gör man för att...?
– Inte få ångest?
Ja, eller inte förlora sig helt?
– Jag hade ett sammanbrott. Det sköljde över en fullständig panik och just då råkade Annika ringa. Och hon sa, vi är inga historiker Emma, vi är konstnärer, vi ska visualisera detta med hjälp av vår fantasi. Det var befriande att höra, säger Emma Broomé.
Peter Haber gör rollen som Pierre Cauchon i "Jeanne d'Arc".Bild: Sven-Erik Svensson
Peter Haber har valt en annan väg. Han vill att allt ska finnas i manus.
– Det är klart att jag gått igenom materialet av purt intresse, men sen måste jag lägga det åt sidan. Jag kan inte ha det historiska oket på mina axlar, för det kan du inte spela. Det blockerar mig om jag får veta för mycket om Pierre Cauchon, det är jag som ska lära känna honom, säger Peter Haber.
Annika Silkeberg har gjort dramtiseringen och regisserar "Jeanne d'Arc".Bild: Sven-Erik Svensson
Annika Silkeberg regisserade för några år sedan Sara Stridsbergs "Beckomberga" på Dramaten. Med Emma Broomé i en av huvudrollerna.
Några av skådespelarna ur den fasta ensemblen från Helsingborga stadsteater såg föreställningen och tyckte att både Silkeberg och Broomé borde komma till Helsingborg för ett samarbete.
När Annika Silkeberg fick förslaget om att sätta upp Jeanne d'Arc ville hon också göra en helt egen version.
– Det finns mycket material från rättegången och upprättelsen. Ju mer jag satte mig in i processen insåg jag hur korrupt den var, säger Annika Silkeberg.
Annika Silkeberg tillsammans med ensemblen från "Jeanne d'Arc".Bild: Sven-Erik Svensson
Hon menar också att det är ofrånkomligt att se föreställningen utan att reflektera över vad som händer i världen i dag.
Dessutom ser hon Jeanne d'Arc i en rad unga kvinnor som i dag gett eko över världen. Som Ahed Tamimi, en 17-årig palestinsk aktivist som gav sig på två israeliska soldater och dömdes till fängelse. Eller Emma Gonzalez, en 18-åring som överlevde skolskjutningen i Parkland i Florida och efteråt ledde protesterna, bland annat genom att hålla tal och sedan vara tyst lika länge som skjutningen pågick.
– Det är sånt som tränger igenom bruset. Hon kommer inte med några lösningar, men säger att det här kan inte fortsätta längre.
– Jag tycker också om Malala. Det är också en ung tjej som reagerade på en situation.
Malala Yousafzai är 15-åringen från Pakistan som sköts i huvudet av talibaner när hon kämpade för unga kvinnors rätt att utbilda sig. Hon överlevde och fick Nobels fredspris 2014.
Vilka frågeställningar tycker du att er föreställning lyfter fram?
– Vad händer när ett samhälle kollapsar? Vad händer mitt i oroshärden, i det vakuum som uppstår? Vi är inte där än, men det finns kaos-aningar i luften i vårt samhälle i dag.
Fakta

Jeanne d'Arc

Föddes i en liten by i nordöstra Frankrike 1412. Vid tiden pågår hundraårskriget mellan England och Frankrike.

17 år gammal – efter att ha hört Guds röst tala till henne – ger hon sig ut i kriget och leder en stor armé som befriar Orléans och får den franske kungen krönt.

Hon tas senare tillfånga. Efter en lång process döms hon 19 år gammal till döden och avrättas på ett brinnande bål den 30 maj 1431.

25 år efter sin död får Jeanne d'Arc upprättelse vid en ny rättegång och hon förklaras oskyldig till allt som hon tidigare dömts för.

1920 helgonförklaras Jeanne d'Arc av påven och katolska kyrkan som en sista gottgörelse.

Fakta

Pjäsen

Har premiär på Helsingborgs stadsteater 15 september och spelas till och med 27 oktober.

Regi och dramatisering av Annika Silkeberg.

Några av skådespelarna som medverkar: Emma Broomé, Peter Haber, Lena T Hansson, Cecilia Borssén, Evamaria Björk och Arman Fanni.

Gå till toppen