Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Örkelljunga

Kandidat för Sverigedemokraterna i Örkelljunga hyllade Hitler

En av Sverigedemokraternas kandidater till fullmäktige i Örkelljunga, Martin Sihlén, hyllade Hitler flera gånger. Han har uttryckt sig antisemitiskt och ifrågasatt Förintelsen. Han har också välkomnat att ”ryssen tar över skiten” och ersätter den svenska regeringen.
Efter avslöjandet av Expressen och Expo har Martin Sihlén lämnat Sverigedemokraterna.

Det är i olika Facebookgrupper som Örkelljungabon Martin Sihlén bland annat skrivit att ”Hitler var inte dålig” och "Däremot ljög inte hitler om judarna". Han stod på plats nummer 13 på partiets lista till fullmäktige. Vid förra valet fick partiet tio platser i fullmäktige.
Martin Sihlén har också spridit nazistiska konspirationsteorier om "den internationella judendomen som törstade efter att förinta Europa. Det var inte end tyskland som startade andra världskriget det var judarna".
Han har använt uttrycket ”den judiska plågan” och ifrågasatt historievetenskapen om Förintelsen och skrivit om dödssiffrorna: "kryddar på så in i helvete för att snyftande skall börja".
När det gäller Ryssland och Sverige har han skrivit: "skulle göra sverige gott om ryssen tar över skiten tar bort vår skitregering och lär svensken lite ryskt".
HD och Sydsvenskan har sökt Martin Sihlén som skriftligen har svarat: ”Goddag har tyvärr inte tid nu men kan kortfattat säga att jag har trollat i flera år så det är inga åsikter jag står för.”
Martin Sihlén skriver även att han ”har en del judiska vänner. Som skrattade åt det som hade skett för dem vet att jag inte står för det." Sist skriver han: ”Är däremot inte intresserad av någon intervju.”
Örkelljungabon är en av flera sverigedemokrater som fått lämna partiet efter en serie publiceringar av Expressen och Expo under den senaste veckan.
I ett pressmeddelande från SD i Örkelljunga står det att Martin Sihlén ”tar avstånd från all antisemitism och rasism”. Det står vidare att ha lämnar partiet med omedelbar verkan ”för att inte partiet ska skadas av mitt agerande.”
I samma pressmeddelande skriver Mikael Eskilandersson, ordförande för SD i Örkelljunga:
”Som parti har vi noll-tolerans mot rasism och antisemitism. Vi kontrollerar våra kandidater mot belastningsregistret och mot kronofogdemyndigheten, men kan omöjligt kontrollera exakt allt som våra kandidater sagt och gjort tidigare i sitt liv.”
Gå till toppen