Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Köpfest för växtvänner i Hembygdsparken

Höstträdgårdsmässan i Ängelholm står högt i kurs bland hemmaodlare. Fri entré och brett utbud lockar storpublik och söndagens marknad väckte åter frågan: blev det rekord i år?

Höstträdgårdsmässan i Hembygdsparken uppskattas för sin familjära stämning. Det är fri entré och inspirerande utställare med stor bredd och lockpriser.Bild: Niklas Gustavsson
Bilarna snurrar kring Hembygdsparken, men p-platserna är fulla. Britt Hansson är veteran och vet att det är cykel som gäller. Men det kan ha sina risker.
– Man måste tänka på att inte köpa för mycket. En gång höll det på att gå riktigt illa när jag skulle härifrån, säger hon.
I kassarna har hon ljung och kål. Men så mycket mera lockar. Plantskolor och utställare har dukat upp höstblommande växter i sprakande färger. Marknadens bredd inräknar allt som kan förknippas med trädgård från världens största tulpan till handvirkade solhattar och mullvadsfällor. Här finns frukt och grönt att köpa för den som inte själv har något att skörda och sylt för den som inte pallar att göra själv.
Kajsa Hultberg har greppat stammen på ett silverpäronträd. Det blir starten på dagens inköp.
– Vi har flyttat till ett hus och ska anlägga trädgård. Nu är det bara gräs och sten. Det här trädet blir fint i en rabatt på framsidan, säger hon.
Många andra har ett omvänt problem. Trädgården är redan sprängfylld. Men Nordvästra Skånes Trädgårdsförenings växtloppis erbjuder möjligheter. Man lämnar in rotade sticklingar som säljs billigt om man inte vill byta till sig nya.
Anette Hultgren förbarmar sig över en rosa blodnäva som inte ser mycket ut för världen. Hon får den för en femma tillsammans med lite trivsamt snack med odlingsexperterna på plats. Att lyckas få fart på en krake till planta är ju en del av tjusningen för en trädgårdsodlare.
Britt Hansson kan inte köpa mer än hon kan lasta på cykeln. Men man kan ju alltid komma tillbaka lite senare på dagen....Bild: Niklas Gustavsson
Vårens blommor brukar man uppskatta allra mest. Dags att planera vad man ska plantera.Bild: Niklas Gustavsson
Den som redan har överfullt i rabatterna hemma kan dela med sig. På mässan blev det rusning efter billiga sticklingar.Bild: Niklas Gustavsson
Kajsa Hultberg har bestämt sig för ett silverpäron att plantera på framsidan i nya trädgården.Bild: Niklas Gustavsson
Prydnadsföremål till trädgården är en stor försäljningsvara. En virrhöna kanske kan passa?Bild: Niklas Gustavsson
Var är växterna? Mitt i vimlet var det inte lätt att hitta.Bild: Niklas Gustavsson
Lisbeth Gustavsson i Nordvästra Skånes Trädgårdsförening ger tips och råd till besökarna.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen