Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lista: Så här tycker partierna om skolan

Är skolan den viktigaste frågan i valet för dig? Här har vi listat en stor del av allt som HD har skrivit om skolsituationen i Helsingborg och politikernas vallöften om skolan.

Arkivbild.Bild: Hossein Salmanzadeh / TT
Av HD:s och Novus unika opinionsundersökning, som presenterades i sommar, framgår att var tredje helsingborgare rankar skolan som den viktigaste valfrågan:
Läs också HD:s opinionsundersökning: Skola och förskola avgör hur var tredje helsingborgare röstar
I Serien ”Min röst” frågar sig två elever på Elinebergsskolan varför det inte finns en ordentlig fotbollsplan på deras skola. De får svar av rektorn för skolan direkt.
Läs också ”Varför finns det bara en geggig grusplan?”
”Verkligheten har förändrats,” sa Jonny Cato Hansson i februari när Centerpartiet presenterade sina vallöften för nästa mandatperiod, som skilde sig ganska mycket från löftena inför förra valet.
Läs också Svagare strandskydd och sovmorgon för elever – här är Centerpartiets valfrågor
I grundskolan väljer många en skola som ligger nära hemmet. Det gör att antalet elever med utländsk bakgrund varierar mycket från skola till skola. Men det ser annorlunda ut när eleverna når gymnasiet.
Läs också Elever med skilda bakgrunder möts i ny klass på gymnasiet
Det fria skolvalet gör att skolorna i Helsingborg blir segregerade. Beroende på politiskt färg finns det olika sätt att lösa det problemet.
Läs också Helsingborgs skolor allt mer uppdelade – skolvalet förstärker segregationen
”Om ni hade 100 miljoner extra, vad skulle ni göra då?” frågade HD Helsingborgspolitikerna. Många skulle ge mer pengar till skolan, visade det sig.
Läs också Skola, äldre, trygghet? Det här skulle partierna satsa extra på – om de fick pengar
90 procent av alla elever fick sitt förstahandsval av förskola. Men Ringstorpsskolan, Svensgårdsskolan och S:t Jörgens skola har inte möjlighet att ta emot alla elever som vill gå där.
Läs också Nio av tio får sitt förstahandsval – men det finns skolor där det är fullt
Gå till toppen