Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmbanan – en tågluff i Lappland

Tågsträckan mellan Kiruna och Narvik är en av Sveriges vackraste. Följ med på en tågluff med Sveriges egen Glaciärexpressen. Stoppen på klassiska Malmbanan bjuder på alltifrån midnattssol till nyfångad röding.

Tåget kallas ”Karven” i folkmun. Det lär härstamma från det latinska namnet på kummin för att Kirunaborna åkte till Narvik för att köpa kryddat brännvin.Bild: Shutterstock
Malmbanan är väl Sveriges bästa svar på det schweiziska, legendariska tåget Glaciärexpressen. Okej, de vita dukarna och den vällagade maten som förgyller tågresan i Schweiz lyser visserligen med sin frånvaro, men utsikten kan man inte klaga på. Naturen är rent ut sagt – spektakulär. Men lite annorlunda mot den i Schweiz. Här finns varken alpsjöar eller fyratusenmeterstoppar à la Klein Matterhorn, däremot fjordar och svenskt lagom höga fjäll som exempelvis Nuolja, där högsta punkten mäter 1 169 meter över havet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen