Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minnesord om Yngve Nilsson

Yngve Nilsson, Lunnarp, Dalby, har avlidit i en ålder av 75 år. Närmast anhörig är kusinen Elsa Jönsson i Växjö.

1942, mitt under brinnande världskrig, föddes Yngve på gården i Lunnarp. Föräldrahemmet hade kommit i släktens ägo redan 1912 och när Yngve föddes drevs den av hans far Ove Nilsson.
Det var på gården i Lunnarp som Yngve växte upp och det var där som han kom att leva sitt liv, formligen rotad jorden.
Yngves far Ove Nilsson födde upp grisar och gården var som en av få svenska gårdar med tillstånd att föda upp galtar för avel känd för sitt galtbestånd.
Under 1960- och 70-talen skulle Sverige komma att bli världsledande när det gällde galtuppfödning och gården exporterade grisar så långt bort som till Taiwan.
Som Blå Stjärnegård kom gården också att utbilda mången ungdom att ta hand om djur i händelse av krig.
Lantbruket kom så småningom att drivas av Ove och Yngve tillsammans och Yngve kom att förutom grisarna, ägna sig åt odling.
Under årets gång drev han upp raps, höstvete, sockerbetor och korn.
Hans kunskap om växtodling var stor och bland annat plommon, päron och äpplen som han gärna delade med sig av, och blommor i mängd, fanns i hans mycket avhållna och välskötta trädgård.
Lundaslättens öppna landskap var hans hem: Hans favoritplats var att sitta under valnötsträdet och titta ut över Lundaslätten, med alla fält och åkrar och grödor som växte.
Men mitt i allt detta fanns det också plats för vänner.
För Yngve var grannarna - goda grannar - viktiga.
Dem och - andra - bjöd han gärna på våfflor och sylt.
Då diskuterades gärna världsproblemen - både inrikes- och utrikesnyheter höll sig Yngve ständigt uppdaterad om. Också hockey och fotboll samt trav var stora intressen - Yngve spelade aldrig men gladdes åt hästarnas insatser på banorna.
Ett annat intresse var hans stora vurm för modelltraktorer. Han lämnade en stor och fin samling av små traktorer, maskiner och redskap efter sig.
Under vintermånaderna hjälpte han med sin Buster 400 till med snöröjningen och sommartid hjälpte han till med att skjutsa medlemmarna i trivselföreningen och Herrklubben vid utflykter.
Yngve var aktiv och uppskattades i församlingen där han var medlem i Herrklubben och Trivselföreningen och ofta deltog i gemenskapen vid torsdagarnas soppluncher.
Han var ofta med på utflykter och deltog i sommarlägren i Åsljunga.
Så, under maj månad, då markerna stod i full blom fick så Yngve efter ett långt och strävsamt liv somna in.
Lars-Erik och Barbro Hultgren
Lasse och Ann-Britt Svensson
Elsa Jönsson
Simon Jönsson och Emelie Carlstedt
Anders och Carina Carlsson
Gunnar och Laurine Carlsson
Ingvar Hansson
Per Hansson
Jessica Hörlin
Ingrid Norén Nilsson
Gå till toppen