Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

MP vill göra Höganäs fritt från plastpåsar

Miljöpartiet i Höganäs går till val på att minska utsläppen. De vill få fler att cykla, göra kommunen plastpåsefri och se till att skollokaler inte ska vara i paviljonger.

Johan Ingvarson (MP) står överst på partiets valsedel. Valmanifestet handlar mycket om klimat och miljö.Bild: Maria Berkmo
Miljöpartiet har idag tre mandat i Höganäs kommunfullmäktige. I sitt handlingsprogram för de kommande fyra åren strävar partiet efter ett hållbart samhälle, på ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt sätt.
– Klimat och miljö är Miljöpartiets stora grej. Vi har, efter den här sommaren, väldigt tydligt blivit uppmärksammade på den utmaningen, säger Johan Ingvarson (MP), överst på valsedeln.
Att vi står inför klimatförändringar på grund av människans levnadssätt, är de flesta forskare överens om.
– Vi måste förändra vårt sätt att driva samhället, säger Johan Ingvarson.
Han tycker det är bra att Höganäs kommun tagit fram ett miljöprogram och ett naturvårdsprogram.
– Vi har tagit en del steg, men vi tycker att ambitionsnivån är för låg. Vi är en rik kommun som kan göra mer, säger han.
Det alliansstyrda Höganäs har inte lånat till nya investeringar, utan först sparat ihop pengarna. Det vill Miljöpartiet ändra på.
– Vi menar att kommunen måste kunna lånefinansiera till klimatsmarta investeringar, som innebär ekonomiska och klimatmässiga besparingar.
MP vill att klimatutsläppen i Höganäs ska sänkas med 40 procent till 2030.
Partiet vill också att kommunen går före och strävar efter att bli helt plastpåsefri.
– Det handlar om att uppmuntra positiva beteenden. Att göra det lätt att välja rätt och svårt att välja fel. Det kan ses som en droppe i havet, men det är en stark signal och det är genomförbart, säger Johan Ingvarson.
Miljöpartiet vill att resor som sker i kommunal verksamhet i första hand ske med tåg eller buss istället för flyg.
Partiet föreslår gratis kollektivtrafik för ungdomar. Man vill också att transporter under fem kilometer ska göras per cykel.
– Jag bor i Nyhamnsläge, det är fem kilometer. Klart som Sören att jag ska ta cykeln. Jag ska inte behöva ta bilen.
Höganäs skolor tvingades i 2018 års budget till besparingar och fler kan vänta nästa år. Men Miljöpartiet vänder sig mot att dra ner på skolornas verksamhet.
– Det måste få kosta att ha en bra skola.
Under året har partiet också vägrat att delta i besluten att sätta tillfälliga paviljonger som skollokaler.
– Långsiktigt är det en dålig idé. Det är en följd av att alliansen under många år varit väldigt försiktiga med att göra de nödvändiga investeringarna, som en följd av att man vägrar att låna.
Gå till toppen