Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Skolval på gång i Kullabygden

I nästa vecka ordnas skolval på högstadieskolor och Kullagymnasiet. Men två skolor väljer att inte genomföra några val.

Dags för skolval på Kullagymnasiet och flera andra skolor i Kullabygden. Tre skolor väljer att inte genomföra val.Bild: Anders Malmberg
I nästa vecka är det dags för majoriteten av högstadieskolorna i kommunen och Kullagymnasiet att ordna skolval. På Kullagymnasiet arrangeras det på onsdag den 5 september och drygt 500 gymnasielever får då chansen att tycka till politiskt.
Valet genomförs enligt konstens alla regler med valbås, röstlängd och kuvert.
– Vi tycker det är viktigt att genomföra skolval, dels för att väcka ett politiskt intresse och dels för att eleverna ska veta vad politikerna står för. Vi vill arbeta med demokratin och minska politikerföraktet, säger Ann-Charlott Kjellsson, ämnesansvarig för samhällskunskapsundervisningen på Kulla.
Innan valet ordnas även en valtemadag. På tisdagen byts all ordinarie undervisning ut mot workshops och möten med både riksdagspolitiker och lokala politiker.
– Det är viktigt att våra elever får möta politikerna och diskutera, säger Ann-Charlott Kjellsson.
På Jonstorpsskolan genomförs valet på fredagen den 7 september. Då med runt 180 högstadieelever.
Även på Lerbergsskolan, Tornlyckeskolan, Bruksskolan, Lerberget, Nyhamnsskolan och montessoriskolan Tellus genomförs skolval för högstadiet.
På Vikenskolan och Brunnby skola blir det däremot inga skolval alls.
– Vi har aldrig haft det under min tid på skolan, säger Charlotta Malmgren, rektor bland annat för högstadiet på Vikenskolan.
Orsaken till det är flera.
– Våra styrdokument säger att vi ska jobba med demokratiska processer varje år. Ordnar man skolval vart fjärde år, missar man alltid en hel kull barn. Vi vill jobba med demokratifrågorna hela tiden, säger Charlotta Malmgren.
Hon hänvisar också till att högstadieeleverna inte är myndiga.
– Vi lyfter ju valet eftersom det är aktuellt. Vi visar debatter från partiledarna på tv och så får eleverna analysera dem. Vi pratar också mycket källkritik och alla elever har fått göra vars tre valbarometrar. Vi lägger mer krut på de bakomliggande faktorerna och tycker att det ger mer än att ordna ett skolval.
Hur eleverna röstat blir inte klart i nästa vecka. Resultaten offentliggörs inte förrän efter valet den 9 september.
Gå till toppen