Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snart premiär för musikalen om Perstorp

Perstorp har fått sin egen musikal. Fredag 7 september är det premiär. Räkna med sång och dans, nyskriven musik och krockar mellan kommunfolk, konsulter och Perstorpsbor.

Robin Pettersson, Tomas Nilsson, Enja Lundberg, Agnes Persson, Jerk Ohlson Westin och Madeleine Tell showar. "Roligt att komma tillbaka och göra något här", säger huvudrollsinnehavaren Agnes Persson, som har rötterna i Klippan.Bild: Birgitta Johansson
I kommunhuset smids planer. Perstorps kommun ska växa och lanseras stort. För detta ändamål engageras pr-konsulter från Stockholm. Kommundirektören Sven Svensson är den som sätter i gång hela karusellen och det visar sig att han gått ganska långt i planeringen innan han förankrat planerna.
Så ser upptakten till "Perstorp the musical" ut. Musiken är nyskriven av Magnus Karlsson och kommer att vara förinspelad.
På scenen sjunger, dansar och agerar en styrka på 15 personer, varav de flesta är amatörer och Perstorpsbor.
Regissören Ewa Westin har också skrivit manus. Som ett led i arbetet har hon intervjuat ett antal Perstorpsungdomar om deras syn på hemorten, tillvaron och framtidsdrömmar.
Agnes Persson är en av fyra professionella skådespelare som engagerats till uppsättningen. Hon spelar huvudrollen som Mia, en ung tjej som får praktikplats i projektet med uppgift att lyfta Perstorp.
Vid sidan av projektgruppen får publiken också lära känna Mia och hennes kompisar.
– Vi bor i Perstorp och skulle egentligen gärna vilja stanna här. Här har vi vänner och familj. Men vi får varken jobb eller lägenhet och måste flytta för att bli något, säger Agnes Persson.
Hon är uppvuxen i Klippan, har gått Teaterhögskolan i Göteborg och känner till viss del igen sig i ungdomarnas situation.
– Visst gör jag det. Jag kommer ihåg den där tiden när jag hade slutat gymnasiet och tänkte att inget som jag vill göra finns här.
"Tre tusen fler invånare om tre år. Nu kör vi!" säger Joachim Maathz som kommundirektören Sven Svensson. Carola Olsson, Jonas Henrysson, Camilla Olsson och Annika Brodén spelar lokala representanter i en arbetsgrupp.Bild: Birgitta Johansson
Handlingen i "Perstorp the musical" kretsar kring ett projekt. Själva musikalen är också ett projekt som satts i gång av Perstorpsbon Tomas Nilsson i samband med att han utbildade sig till eventkoordinator.
– Det var där idén kläcktes och tanken är att musikalen ska vara ett treårigt projekt. Jag satsar helt själv och har vissa företag som sponsrar, säger Tomas Nilsson och tillägger att han diskuterat finansiering med kommunen, men fått beskedet att det inte finns pengar.
Tack vare musikalen har den lokala kulturföreningen Amöba fått en skjuts.
– När jag var liten fanns det mycket musik och aktiviteter här. Ett mål med projektet är också att det ska bli mer kulturverksamhet i Perstorp.
Tomas Nilsson har varit med i Bruksspelet i Klippan och hämtat en del inspiration därifrån.Bild: Birgitta Johansson
Musikalen har premiär fredag 7 september i Folkets park i Perstorp. Den spelas också 7, 8, 13, 14, 16, 21, 22 samt 23 september. Söndagsföreställningar ges klockan 16, övriga 19. Biljetter säljs hos Julius biljettservice och Folkets Park i Perstorp.
Gå till toppen