Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svep åt sidan för
att visa nästa kort

3frågor till Per Einarsson, Kristdemokraterna

Kortare köer och fast läkarkontakt ser han som viktigast för Region Skåne just nu. Möt Per Einarsson, Kristdemokraternas förstanamn i regionvalet.

1

Vad är den viktigaste frågan för Region Skåne de närmaste åren?

– Att kapa dagens omänskligt långa vårdköer. För att göra det behövs bättre villkor för personalen. Exempelvis att fler ska få sin specialistutbildning betald av arbetsgivaren och att vårdens trotjänare ska få ett lönelyft, en så kallad trohetsbonus. Vi vill också satsa på en skånsk kömiljard och utbilda fler allmänläkare så att alla patienter kan få tryggheten i att ha en egen fast läkarkontakt. Dessutom är det hög tid att skrota de förlegade landstingen och regionernas sjukhusansvar, och istället föra över ansvaret för styrningen till staten så att vården kan bli bättre och jämlikare.
2

När blev du politiskt aktiv och varför blev KD ditt parti?

– Jag gick med i partiet år 1991. Jag lockades av Kristdemokraternas värdegrund. Kristdemokratin sätter människovärdet i centrum, och menar att det finns goda värderingar som håller över tid och som ett gott samhälle bör bygga på. Det handlar till exempel om förvaltarskap, hederlighet, måttfullhet, medmänsklighet och ett stort mått av personligt ansvarstagande. Att stärka familjerna är grunden för ett tryggare samhälle. Inom politiken har jag engagerat mig mest i viktiga kristdemokratiska profilfrågor som sjukvård och social omsorg.
3

Var det någon speciell fråga/händelse som gjorde dig engagerad i regionpolitik/vårdpolitik?

– Allmänt så är det ju lätt att sitta på åskådarplats och ha synpunkter. Jag gick in i politiken eftersom jag såg hur system många gånger tilläts gå före människor. Människor som inte alltid själva hade ork och kraft att göra sin röst hörd. Alltför många gamla och sköra patienter bollas mellan kommuner och olika vårdgivare när samordningen brister. Att få en värdigare vård för våra äldre och mest sjuka är en av de frågor jag prioriterar högst, och där finns mycket att göra.

Snabba fakta om Per Einarsson

Parti: Kristdemokraterna
Yrke: Mekaniker i botten, sjukvårdspolitiker idag.
Födelseår: 1966
Bor: Kristianstad
Gå till hd.se