Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Att nå ut kan räcka långt. Det visar Ebba Busch Thor.

Alf Svensson och Ebba Busch Thor.Bild: Anna Hållams/TT
Uträknade, under spärren, utan större hopp. Länge såg det mörkt ut för Kristdemokraterna. Men med bara några dagar kvar till valet ser partiet ut att klara sig kvar i riksdagen med god marginal. Krisstämpeln är borta – i flera opinionsmätningar får KD nu större stöd än i valet 2014.
Jämfört med läget för bara några månader sedan rör det sig om en upphämtning som är snudd på sensationell.
Hos Skop noterades KD till exempel för 2,5 procent i juni – i slutet av augusti var motsvarande siffra 6,7 procent. Även hos Sifo har stödet mer än fördubblats under sommaren och partiledaren Ebba Busch Thor hyllas nu från olika håll.
I DN talar KD-legendaren Alf Svensson om hur hon har kommit över bekantskapströskeln och blivit Ebba med svenska folket.
I Aftonbladet kallas KD-ledaren i sin tur för den "nya Leijonkungen" med anspelning på hur dåvarande Folkpartiledaren Lars Leijonborg spurtade urstarkt inför valet 2002. Men då handlade det om framgångar med draghjälp från ett enskilt förslag. Leijonborg fick stödet för sitt parti att öka efter att ha lanserat tanken på språkkrav för medborgarskap. I Busch Thors fall går det däremot inte att koppla opinionslyftet till något enskilt utspel eller förslag. Förklaringen tycks istället vara så enkel som att valrörelsen på allvar har dragit igång.
Tal, intervjuer och debatter avlöser varandra för partiledarna, vilket tycks vara till särskild fördel för Ebba Busch Thor. Redan när hon valdes till partiledare 2015 talades det om att hon "går genom rutan" och de senaste veckornas framträdanden verkar bekräfta just det. KD-ledaren har genomgående stått för starka insatser och lyft fram partiets käpphästar i det offentligas ljus. Men några större nyheter har det inte handlat om.
Kristdemokraternas valmanifest betonar frågor som vårdköer, integration trygghet och äldreomsorg. Staten bör ta större ansvar för sjukvården i landet, anser partiet. I vanlig ordning talar KD även om barnfamiljernas situation och förespråkar en mer flexibel föräldraförsäkring.
På måndagen lanserade Busch Thor också förslaget att vårdpersonal ska kunna få dubbel lön på landsbygden. Så menar hon att rekryteringen skulle kunna underlättas och kostnaderna för hyrpersonal minskas.
I någon mån kan det ökade opinionsstödet förstås bero på att de politiska stödtrupperna har börjat mobilisera. I decennier har KD fått stödröster från andra partiers sympatisörer som velat se hela den borgerliga kvartetten kvar i riksdagen. En färsk mätning från DN/Ipsos visar nu även på potentiella stödröster från SD-sympatisörer.
KD kan spela en viktig roll som anständigt alternativ för värdekonservativa väljare. Och med Kristdemokraterna kvar i riksdagen stärks förutsättningarna för att bilda en ny alliansregering. Varje mandat spelar roll så som det politiska läget ser ut.
Ett gott resultat för Ebba Busch Thor i valet skulle också ge kollegor i andra partier något att tänka på. Framgångsrikt valarbete behöver inte nödvändigtvis bygga på stora utspel, dyra löften eller visionära förslag. Det kan räcka långt att göra starka offentliga insatser. Goda debatter, lyckade intervjuer, uttalanden där det tydligt framgår var det egna partiet står.
Visst borde ett partis framgång bero mer på politik än på person, men långtifrån alla väljare läser valmanifest och partiprogram. Partiledarens förmåga att nå ut bör därför inte underskattas när det drar ihop sig till val. Det spelar trots allt ingen roll hur bra förslagen och politiken är om partierna inte förmår att förklara detta för väljarna.
Gå till toppen