Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Björklund varnar Kristersson för att samarbeta med SD

Jan Björklund varnar i valspurten Ulf Kristersson för att lyssna på de krafter inom Moderaterna som vill samarbeta med SD.
– Öppnar Moderaterna upp för samarbete med SD så spricker alliansen, säger Björklund till Sydsvenskan och HD.

Jan Björklund talar om EU för en gles skara på Lilla TorgBild: Moa Dahlin
Liberalernas ledare Jan Björklund valspurtar på måndagen i Malmö.
"Mer EU", står det på affischerna.
Inför en ganska gles skara åhörare på Lilla torg talar sig Björklund varm för den europeiska unionen – fredsprojektet som nu är så viktigt i kampen för klimatet, mot brottsligheten och för bevarandet av "den liberala samhällsmodellen".
Trots att EU inte finns med på väljarnas tio i topp-lista över viktigaste valfrågor satsar Björklund nästan allt krut på unionen inför valet.
Kanske inte så strategiskt smart. Liberalerna står och stampar runt 5-6 procent i opinionsmätningarna. Men viktigt.
– Att EU inte finns med på tio i topp-listan beror på att unionen inte varit hotad tidigare, säger han efter sitt framträdande.
Nu är den det. Hotet kommer, enligt Björklund, framförallt från högernationalistiska krafter som spelar Vladimir Putin i händerna – som Jimmie Åkesson som kampanjar för ett "Swexit".
– Sverige skulle förlora stort på att lämna EU. Det vore förödande för näringslivet och därmed vårt välstånd. EU behövs för att lösa klimatproblem, för terroristbekämpning och andra saker som vi inte kan göra själva. Det är viktigt att Europas demokratier håller ihop.
– Den som skulle bli gladast om Sverige lämnade EU vore Putin. Han vill splittra Europa.
I en SVT-intervju nyligen vägrade Jimmie Åkesson att välja mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och Vladimir Putin. Det säger en hel del om vilket sorts parti SD är, menar Jan Björklund.
– Det är ju helt absurt. Att inte kunna välja mellan ledaren för en av världens främsta demokratier och en ledare som håller på att göra sitt land till diktatur, ett land där massmedia och oliktänkande förtrycks!
Om du själv ska välja mellan Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt?
Björklund duckar på frågan. Det valet är inte jämförbart med att inte kunna välja mellan Macron och Putin.
– Både Åkesson och Sjöstedt företräder ju ideologier som har bakgrund i diktaturideologier. Så jag kan inte välja någon av dem. Och jag kommer aldrig att samarbeta med någon av dem.
Jan Björklund på kampanjar med Frida Jansson, ordförande i LUF-Skåne och Allan Widman, försvarsutskottets ordförande.Bild: Moa Dahlin
På måndagsmorgonen pratade statsvetarprofessorn Mikael Gilljam i Ekot om den snåriga regeringsbildning som väntar efter valet den 9 september. Han kallade då Jan Björklund och Annie Lööf "grisarna i säcken" – eftersom väljarna inte kan vara säkra vad en röst på Liberalerna eller Centern ger för statsminister.
Björklund håller naturligtvis inte med. Han hävdar att han är den ende partiledaren som både angett ett förstahands- och andrahandsalternativ.
– Stefan Löfvens nuvarande rödgröna regering måste bort under alla förhållanden. Om han inte avgår självmant röstar vi bort honom. Då får Ulf Kristersson bollen i den första talmansrundan.
Om de fyra allianspartierna blir större än de rödgröna är det självklart att Ulf Kristersson ska bli statsminister i en alliansregering, menar Björklund.
Och om de tre rödgröna blir större än alliansen?
– Jag vill att Ulf Kristersson blir statsminister även då. Men en sådan regering måste förankras bredare i riksdagen.
Jimmie Åkesson säger att han har en kravlista som det står "hård migrationspolitik" överst på – och att han tänker fälla alla regeringar som inte ger honom något tillbaka.
Hur ska alliansen hantera det?
– Ulf Kristersson kommer i det läget att behöva föra samtal över blockgränsen. Det kommer jag att understödja. Men det blir ett oerhört svårt läge, det ska inte förnekas.
Kan du tänka dig att i ett komplicerat läge ingå i en S-ledd regering?
– Nej, jag vill hålla ihop alliansen så det är inte aktuellt.
Om ingen kunnat bilda regering efter fyra talmansrundor blir det nyval framåt vintern. Hur ser du på den risken?
– Risken kan inte uteslutas. Problemet med nyval är att de sällan löser något, eftersom resultatet blir ungefär detsamma som tidigare. Men jag tror och hoppas att ansvarstagande partier vill undvika ett nyval.
I en opinionsmätning från Inizio/Aftonbladet på måndagen uppgav hälften av alliansväljarna att de vill att alliansen ska regera med stöd av SD. Hela 64 procent av de moderata väljarna vill det.
I Skåne har Staffanstorpsmoderaten Christian Sonesson öppnat för SD-samarbete lokalt.
Nu varnar Jan Björklund sin statsministerkandidat Ulf Kristersson för att lyssna på de SD-vänliga moderaterna.
– Jag vill ha en M-ledd alliansregering. Går inte det ska alliansen hålla ihop och söka samarbete över blockgränsen med Socialdemokraterna.
– Det enda som kan ändra på detta är om Moderaterna skulle öppna för samarbete med SD. Jag vill understryka att Ulf Kristersson inte gjort det. Men det finns den typen av stämningar i Moderaterna.
Hur agerar du om Kristersson öppnar för Sverigedemokraterna?
– Om Moderaterna börjar samarbeta med SD – då spricker alliansen.
Gå till toppen