Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Direktören för forskningsanläggningen Max IV i Lund avgår

På måndagen avgick Christoph Quitmann, direktör för Max IV, forskningsanläggningen vid Lunds universitet. En oberoende granskning har visat att bygget av forskningsanläggningen har försenats med två och ett halvt år.

Christof Quitmann, före detta chef på Max IV i Lund.Bild: Ingemar D Kristiansen
Max IV är Sveriges största satsning på forskningsinfrastruktur, med världens ljusstarkaste synkrotronaccelerator. Bara byggnaden och infrastrukturen har kostat ungefär fyra miljarder kronor. Därtill kommer kostnaden för strålrören, den del av anläggningen där forskningen utförs.
Läs också Max IV är över två år försenat
I en oberoende granskning som huvudfinansiären Vetenskapsrådet har gjort, är bygget av Max IV försenat med ungefär två och ett halvt år och riskerar att inte längre vara unikt i sitt slag när det står klart. Det är just utbyggnaden av stålrören som har försenats, och i granskningen står det att projektledningen varit så bristfällig att det inte går att säga om nuvarande tidplan är realistisk.
– Vi är medvetna om problemet och att det finns mycket vi behöver göra. Vi har tagit hjälp av Universitetets interna konsultstöd som arbetar med vår personal sedan mars i år, sa Christoph Quitmann, direktör för Max IV, till Sydsvenskan när granskningen presenterades.
– Vi arbetar med ungefär 20 olika projekt samtidigt, alla slåss om samma resurser som vi måste prioritera på rätt sätt. Det här är en väldigt komplicerad installation som ingen någonsin har gjort tidigare, fortsatte han.
På måndagen bekräftade Christoph Quitmann för Svt Nyheter Skåne att han avgår. Sydsvenskan har sökt Christoph Quitmann utan framgång.
Gå till toppen