Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Efter en varm inledning bjöd augusti på normalt svenskt sommarväder

Det skånska augustivädret bjöd på både högre temperaturer och mer regn än förra året.

Malmös högsta temperatur i augusti uppmättes till 33,4 grader. I Helsingborg var den högsta temperaturen 32 grader.Bild: Vegard Wivestad Grøtt
Månaden inleddes precis som juli – med mycket varmt väder. Men runt den tionde växlade det. Ett lågtrycksområde med regn och åska drog in från Frankrike och i samband med detta föll efterlängtat regn. På morgonen den tionde hade det på 12 timmar fallit 27,0 millimeter i Lund och 23,1 millimeter i Malmö.
– Ett område med åskskurar drog in över Skåne på kvällen den nionde. Det var ganska många urladdningar över Skåne och vi fick många kommentarer från Malmö om att man hade upplevt det som omfattande åska, säger Sofia Söderberg som är meteorolog på SMHI.
Totalt sett hade Malmö sin tredje varmaste augustimånad efter 1997 och 2002, sedan mätningarna startade 1917. Den hösta temperaturen uppmättes till 33,4 grader och i Helsingborg 32 grader.
Regn och åska drog in över sydvästra Skåne på kvällen 9 augusti.Bild: Johan Persson
Första veckan i september börjar med temperaturer kring 20 grader, och en del noterade säkert dimma under måndagsmorgonen.
– När hösten närmar sig kan det bli mer vanligt förekommande. Det bildas nattetid och lättar ofta sent på natten eller tidigt på morgonen. Lokalt kan det dröja kvar in på förmiddagen till och med. Det ser ut som att det blir dimma även natten mot tisdag och natten mot onsdag, säger Sofia Söderberg.
Exakt hur höga temperaturerna blir i veckan är svårt att säga.
– Den varmaste luften är över Skåne idag. Sen väntas lite svalare luft men det kan fortfarande vara temperaturer upp mot 20 grader tisdag och onsdag. Men det beror på molnighet och hur mycket solen får värma.
Gå till toppen