Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

KD i Höganäs vill garantera äldre plats på vårdboende

Har man fyllt 85 år och bor i Höganäs kommun ska man ha rätt att flytta in på ett vårdboende – om man vill. Det är Kristdemokraternas viktigaste punkt i valprogrammet.

Fredrik Johannesson är Kristdemokraterna förstanamn på fullmäktigelistan i Höganäs. Han hoppas att KD ska fördubbla antalet mandat i valet.Bild: Anders Malmberg
Kristdemokraterna i Höganäs presenterar i sitt kommunala handlingsprogram ett antal frågor som är viktiga för partiet.
– Vi är ett litet parti och har valt att fokusera på några få punkter och få dem genomförda, säger Fredrik Johannesson (KD), som toppar partiets fullmäktigelista.
Den viktigaste för Kristdemokraterna är att garantera en plats på vårdboende för alla kommuninvånare som är 85 år eller äldre. Är man så gammal, vill KD att man själv ska kunna avgöra om man vill flytta in.
– Jag tycker det är rimligt att om man fyllt 85 år ska det inte behövas någon behovsprövning.
Kristdemokraterna driver även frågan på riksplan, men oavsett hur det går där menar Fredrik Johannesson att det går att genomföra i Höganäs.
– För de som inte vill bo ensamma ska möjligheten finnas. Det kan vara väldigt negativt att vara ensam och då måste man få flytta dit det finns människor.
Han tror inte att det rör sig om så många eller att det blir några stora kostnader för kommunen. Och även om det skulle bli så, är det något KD vill prioritera.
I handlingsprogrammet står också att Kristdemokraterna vill satsa på en Familjecentral. Det var tänkt att det skulle bli en i Höganäshems nya hus i Folkparken men Region Skåne drog sig ur.
Vidare vill man införa maxtak för barngrupper i förskolan, ha fler familjedaghem, starta ett nattdagis och ha kvar polisstationen i kommunen.
KD vill också att det ska vara tryggt att röra sig runt om i Höganäs med upplysta stråk för cykel och gående.
I skolan vill KD avsätta en utbildningsdag per år för elever i högstadiet och på gymnasiet, för att öka kunskaperna om droger och alkohol.
–Många ungdomar har uppfattningen att det inte är så farligt, säger han.
Gå till toppen