Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Landskronaföretag lägger ner tillverkningen – många jobb försvinner

Ett tiotal personer sägs upp när företaget stänger sin fabrik efter 37 år i Landskrona kommun.

Belysningsfabriken i Glumslöv stänger sista december 2018, men bland annat lagret blir kvar.Bild: Mikael Brandt
Fehco AB startade produktion av olika slags belysning i Glumslöv 1981, blev senare familjeföretag och såldes till norska ägare 2007. Sedan dess är namnet Defa Lighting, som uppges ha 60-70 anställda.
– Det vi gör är att flytta produktionen till vår fabrik i Kina. Lager och en del annat blir kvar som vanligt i Glumslöv, säger Bård Klungseth, vd för koncernen Defa Group på telefon från Norge.
Han räknar med att tio till femton anställda lämnar företaget när produktionen fasas ut, i enlighet med bolagsstyrelsens beslut.
Orsaken är teknikskifte: de plåtprodukter som tillverkas i Glumslöv fram till årsskiftet ersätts med elektronik, säger Bård Klungseth.
Enligt honom är förhandlingarna med facket avslutade.
– Det gjorde vi i maj, juni.
Läs mer: Glumslövsföretag får norsk ägare
Ingen platschef eller vd i Sverige vill säga ett ord om förändringen. IF-Metallklubbens talesperson är lika tyst och bekräftar inte koncernchefens uppgifter, varken om avslutade förhandlingar eller antalet berörda personer.
En person har lämnat kompletterande information under löfte om anonymitet. Tidningen har inte kunnat kontrollera om de är korrekta.
1. Det är vikande försäljning, sjunkande lönsamhet och därmed arbetsbrist som orsakar förändringen.
2. Nästan alla kollektivanställda är uppsagda och produktionen upphör vid kommande årsskifte. De erbjuds bonus om de stannar tiden ut.
3. Sex kollektiva tjänster sparas för att de ska sköta lagret tills vidare
4. Defas belysningar tillverkas i Kina eller köps där.
Läs mer: Inspirerande med nytt vd-jobb
Gå till toppen