Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så tycker Helsingborgs politiker om äldreomsorgen

Vilken är den viktigaste frågan i söndagens kommunval tycker du? Om svaret är äldreomsorgen, så kan du här läsa några av de artiklar som HD har skrivit i ämnet senaste halvåret.

Resultatet av en nationell undersökning visade att äldreomsorgen i Helsingborg är sämst i Skåne, och bland de sämsta i hela landet.
Läs också Äldreomsorgen, bostäderna och Söder lär bli Helsingborgs viktigaste valfrågor
Tidningen ringde runt till stadens politiker och frågade om budgeten för äldreomsorgen. Den ligger under rikssnittet, men äldreomsorgen får usla betyg. Vad vill politikerna göra åt saken?
Läs också Så tycker partierna om äldreomsorgen i Helsingborg – flera vill skjuta till resurser
Eva Häggqvist Johansson, 77, oroar sig för att bli beroende av hjälpinsatser från kommunen.
Läs också ”Man undrar ju hur det ska bli, om det blir robotar som ska ta hand om en...”
Partierna har olika åsikt om privata aktörer inom offentlig sektor. Men hade det varit upp till Helsingborgarna, och gällde äldreomsorgen, hade det varit tydligare besked.
Läs också Mer än varannan helsingborgare tycker att privata företag ska få driva äldreomsorg
Under HD:s valdebatt tände diskussionen till ordentligt när politikerna fick frågan om huruvida vinstdrivande bolag ska få driva äldreboende i Helsingborg eller inte.
Läs också Se när Jan Björklund (S) tar fram pappret ur fickan som tänder debatten
Stadsbyggnadsnämnden sade i april ja till planerna på ett nytt privat vårdboende. Men Socialdemokraterna var kritiska.
Läs också Nytt privat vårdboende i södra Helsingborg
Hösten 2019 ska ett nytt äldreboende öppna vid Maria station. Det är privata vårdföretaget Aleris som står bakom satsningen. Men något avtal med staden finns inte, och oppositionen är kritisk till att ytterligare en privat aktör etablerar sig i Helsingborg.
Läs också Privat aktör bygger nytt äldreboende vid Maria station – utan avtal med staden
Planerna på en egen utbildning för undersköterskor avslöjades i stadens äldreomsorgsprogram som klubbades på ett fullmäktigemöte i mars.
Läs också Brist på undersköterskor – nu vill kommunen starta egen skola
Investorbolaget Vectura fick bygglov för sitt trygghetsboende och äldreboende i Mariastaden. S kallade det återigen för smygprivatisering.
Gå till toppen