Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Min mening: Rör inte våra skolvaktmästare!

Kristdemokraterna i Klippan oroas av en utredning kring att samla alla vaktmästare på samma ställe.

”Förslag på ny vaktmästarorganisation – Serviceenhet” heter en utredning som är ute på remiss hos en rad chefstjänstemän i Klippans kommun. Innehållet har läckt ut i verksamheterna och inte minst inom skolans värld har förslagen vållat stor oro.
Enligt utredningen ska man samla ihop alla skolvaktmästare, ta bort dem från skolan, sätta dem i en lokal med andra vaktmästare och låta tekniska kontoret styra över dom.
Kristdemokraterna i Klippan menar att en sådan förändring skulle vara direkt förödande för flera skolor, inte minst högstadierna och gymnasieskolorna.
Behovet av vuxennärvaro på skolorna betonas i varje sammanhang när man talar om trygghet och säkerhet för eleverna. Vaktmästarna har ofta en central roll, dels genom sina arbetsuppgifter med allt från åtgärder i lektionssalar till data- och tekniksupport, men också genom att de på ett självklart sätt rör sig runt bland elever och i delar av skolbyggnaderna där ingen annan personal finns.
Som närvarande vuxna ser och ingriper de också när problematiska situationer uppstår. För att kunna göra det på ett bra sätt krävs att de har byggt relationer med eleverna. Det framlagda förslaget saknar insikt om vaktmästarnas komplexa och väsentliga roll i dagens skola.
KD i Klippan vill öka vuxennärvaron inom skolan inte minska den. Bredda istället kompetensen för våra skolvaktmästare genom utbildning i kris- och konflikthantering och säkerhetsarbete på samma självklara sätt som de efterhand har fått skola sig i IT och datakunnande.
Förslaget är skapat av tjänstemän och det är hög tid att politiken reagerar på dessa förändringar som föreslås träda i kraft redan i januari 2019.
Bodil Andersson, Charlotte Eliasson Anderberg, Robert Larsson, Kristdemokraterna i Klippan
Gå till toppen