Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Minnesord om Bertil Norén

Soloklarinettisten i Malmö symfoniorkester, Bertil Norén, har avlidit i en ålder av 91 år. Han sörjes närmast av barnen Anne, Per och Johan med familjer.

Bertil föddes i Härnösand, där fadern var musikdirektör. Familjen flyttade sedan till Halmstad där han började spela klarinett, bland annat i militärmusiken under ledning av Hugo Myrtelius. Därefter bar det av till Malmö och LV4:s musikkår.
Efter avslutade studier vid Musikhögskolan i Stockholm, där han blev kompis med Putte Wickman, fick han sedan anställning som soloklarinettist i Malmö symfoniorkester, MSO.
Bertil verkade också som huvudlärare och lektor i klarinett vid Malmö Musikhögskola, där han engagerade Karl Leister, Berliner Filharmoniker, och Stanley Brucker, New York Philharmonics, som lärare i Master Classes.
Bertil brann för musiken och grundade tillsammans med soloflöjtisten Bertil Melander Kammarmusikföreningen -61 i Malmö. Han var aktiv inom kammarmusiken, bland annat med GuidoVecci, cello, Janåke Larson, piano, och Evy Bråhammar, sopran, med flera.
Han var också dirigent för Malmö Symfoniorkesters Blåsarorkester. Den spelade in en CD med båsarmusik, som senare användes av musikkonservatoriet i Paris som ett exempel på högklassig skandinavisk blåsarmusik.
Bertil var i många år instruktör för träblåsarna i Nordiska Ungdomsorkestern i Lund. Där framförde han också Mozarts Klarinettkonsert ihop med Lunds Stadsorkester.
Bertil betydde mycket för amatörmusiklivet i Lund. Han var till exempel 1:e klarinettist i ett antal Studentspex. Vi minns särskilt framförandet av Sten Bromans Ouvertyr till spexet Uarda med Sixten Ehrling som dirigent.
Han var också dirigent och instruktör för Paramountorkestern Atle, dirigerade Salongsorkestern, Lomma Musiksällskap och Järnvägsmännens Musikkår i Malmö.
Bertil var 1:e klarinettist i Flyingekvartetten, som 2007 uruppförde Mats Falks Quartetto Nostalgico, som tonsättaren tillägnade kvartetten. Efter flöjtisten Bengt Lörstads frånfälle blev kvartetten kvar, men nu som en trio med två klarinetter och en fagott. Beril och Stig fortsatte in i det sista med sina frekventa duettspelningar i hemmet.
Många sörjer Beril Norén, kollegor och vänner.
Vi minns de personliga och inspirerande kommentarerna, ofta med glimten i ögat, och hans stora generositet.
Med stor saknad, vännerna i Flyingekvartetten;
Sig Bäckström
klarinett och fagott
Leif Svensson
klarinett
Gå till toppen