Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Titta han flyger!

Aris Fioretos har skrivit en roman som lyfter mot svindlande höjder. Här är vi långt från den pratiga och flåsiga nutidsprosan, skriver Åke Leijonhufvud.

Bild: Heike Bogenberger, Erlangen

Aris Fioretos

BOKEN. Nelly B:s hjärta. Norstedts.

"Bland inälvorna kan inte hjärtat göra anspråk på särskild uppmärksamhet", skriver Werner Aspenström i en dikt. Orden kommer för mig när jag läser Aris Fioretos nya roman "Nelly B:s hjärta". Här är hjärtat inte bara en pumpande muskel. Det är ett organ med så väldiga anspråk att det till slut slår bokens huvudperson till marken.
Nelly Becker är aviatris och Tysklands första kvinnliga pilot. Vid trettioåtta års ålder drabbas hon av yrsel vid flygfärderna och får av läkaren veta att hon lider av kardiomyopati, en förtjockning av hjärtmuskeln. Om hon inte avhåller sig från flygning kommer hon inom en snar framtid falla från skyn.
"Nelly B:s hjärta" har beteckningen roman men bygger enligt författarens efterord på verkliga personer och händelser. Bokens förebild är den tyska piloten Melli Beese som föddes 1886 i en förort till Dresden, som studerade bildhuggeri i Stockholm och som 1911 tog flygförarexamen som första kvinna i Tyskland. Tillsammans med sin man startade hon också en flygskola i Berlin. Så långt följer "Nelly B:s hjärta" historiska fakta. Men som roman lämnar den snart förlagan och beger sig upp i de svindlande höjderna.
Romanens Nelly Becker lever i en evig otillfredsställelse tillsammans med sin man Paul Boulard, flygplanskonstruktör och certifierad pilot. För att stå ut med de ständiga grälen och de tyska myndigheternas förföljelser av dem – Paul är ju fransman – tar hon sina Murphydroppar, ett morfinliknande preparat som får henne att sväva några meter över marken.
Samma narkotiska verkan har den unga Irma Maak på henne. Irma, som hon träffar på en automobilmässa, är lång och smal, har grå ögon och kortklippt hår och något androgynt och eggande i sitt väsen. Vid ett berusat framträdande på ett illa beryktat nattcafé porträtterar hon sig själv som en "blond gudinna".
Nelly inleder strax ett förhållande med den fjorton år yngre Irma. De går på bio och ser Emil Jannings i "Den siste mannen", de åker skridsko i Sportpalast och utforskar varandras kroppar i Irmas säng. När kärleken till Irma får Nelly att skilja sig från Paul känner hon hur ett stort lugn brer ut sig i henne. Men framför allt får Irma henne att brinna som en ljuslåga.
Här snuddar Aris Fioretos vid vad som kunde kallas romanens oroligt bultande hjärta. Kan lugn och lycka förenas? Kan Nelly finna en jämvikt mellan den hon varit och den hon håller på att bli? Som pilot vet hon att stabiliteten är bäst när man "ligger rätt på vingarna och planet efterliknar horisonten". Men om hjärtat, denna pumpande muskel i bröstet, bara blir tyngre? Om "det högre lugn, den varmare frid" hon söker i förhållandet till Irma inte infinner sig? Då vet hon att bara morfinet och hennes fars gamla revolver kan rädda henne.
Aris Fioretos har ett essäistiskt sätt att berätta. Långa partier av "Nelly B:s hjärta" handlar om fallskärmar, sollampor, motorcyklar, fartens tjusning. Men tro för den skull inte att Fioretos är offer för någon saklighetsvurm. Som i sina tidigare romaner "Den siste greken", "Halva solen" och inte minst "Mary" har han en vidunderlig förmåga att få minsta detalj att leva upp inför våra ögon. Tidsdoften i "Nelly B:s hjärta" – romanen utspelar sig i mellankrigstidens Berlin – är stark och slående.
Samma åskådlighet återfinner man i människoporträtten, alla dessa tragiska och luggslitna existenser som verkar vara hämtade direkt ur tjugotalets dynamiska men undergångsmärkta Berlin och som alla utmärker sig genom små egenheter, den ene genom att tugga på mustaschen, den andre genom att bära en gammaldags baddräkt på stranden av Wannsee och rulla ägget mot låret innan han äter det.
Och hela tiden slår Nellys hjärta, lugnt och starkt, vilt och upprört. "En gång rubbad, för alltid rubbad", säger hon om muskeln i sitt bröst. Om priset för att följa sitt hjärta och leva ett "berikat och utvidgat liv" är förtjockade kammarväggar tänker hon leva med dem. Hellre ett dåligt hjärta än ett liv i händelselöshet, resonerar hon med sig själv.
"Länge trodde jag att jag endast fanns i en upplaga", säger Nelly i slutet av boken. Till sin lättnad men också förskräckelse finner hon att hon har spelat olika roller inför sin exmake Paul och inför den älskade Nelly. Det ilar i magen på henne när hon inser att hon trots de skilda rollerna är en och samma person. "Så tröstlöst, så underbart. Hur en människa än gör är hon mer än vad hennes yttre innesluter."
Jag skulle önska att läsaren gav "Nelly B:s hjärta" all den tid boken behöver. Här är vi långt från den pratiga och flåsiga nutidsprosan. Som i all navigering av den högre skolan kräver Aris Fioretos koncentration och uppmärksamhet av sina läsare. Däri liknar han sin aviatris Nelly Becker. Också i kastvindar och turbulenta luftskikt styr han sin farkost med fast och säker hand. Det är en bedrift.
Gå till toppen