Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Actionfylld räddningsövning med helikopter på havet utanför Helsingborg

Sjöräddningen övade på att vinscha upp folk från båt och från vattnet. En viktig förberedelse inför de skarpa lägen som varje år uppstår ute på Sundet.

Sex personer vinschades upp med helikopter. En viktig övning, för nästa gång är det skarpt läge ute på havet.Bild: Björn Lilja
Klockan 13 på tisdagen blev havet strax norr om Parapeten skådeplats för en sjöräddningsövning. Det var Sjöräddningen som tillsammans med en lotsbåt övade på att vinscha upp ”skadade”, dels från lotsbåten och dels direkt från havet.
Båten rörde sig i 20 knop medan helikoptern svävade på 25-50 meters höjd. Totalt vinschade styrkan på 20 man upp sex kolleger. Enkelt uttryckt hissades dessa upp med vajer – men i praktiken var det en operation med flera risker att ta hänsyn till. Detta gäller ännu mer vid verkliga skarpa lägen då det kan råda riktigt dåligt väder ute på havet.
– Drunkningsrisken är påtaglig om något skulle gå galet. Det finns också en risk att den som vinschas slår i båten, till exempel en mast, säger Håkan Björk, sjöräddningshandläggare och lots, och betonar att sjöräddarna alltid bär flytväst, så även under övningen.
Han summerar tisdagens insatser som mycket lyckade.
Sjöräddningen rycker ut på fem till tio uppdrag på Öresund varje år. Typfallet är personer som har gett sig ut i för dåligt väder och har fått bränslestopp, berättar Håkan Björk. Återkommande är också att de ombord saknar fungerande mobiltelefon eller andra sätt att nå omvärlden på.
Håkan Björks råd är därför: se till att bränslet räcker och att motorn är i gott skick. Ta med din mobiltelefon och placera denna i ett vattentätt fodral. Men framför allt:
– Ha flytväst, det är nummer ett. Nästan alla med flytväst klarar sig, om det inte är mitt i vintern och jättekallt. Och om det går så illa att personen avlider hittar vi den ändå, säger han.
Avslutningsvis gläds Håkan Björk åt den tekniska utvecklingen. Sjöräddningen står i dag bra rustad tack vare bättre båtar och en rejäl uppgradering av den elektroniska utrustningen.
Helikoptern, influgen från Göteborg, svävade med precision över Sundet.Bild: Björn Lilja
Gå till toppen