Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Äldre man dog av brusten kroppspulsåder på lasarettet

En snart 80-årig man med kända problem med kroppspulsådern avled två dagar efter att ha sökt hjälp på Helsingborgs lasarett. Händelsen ska nu utredas.

I juli sökte mannen hjälp på sjukhuset, eftersom han han hade smärtor i vänster sida. Smärtorna bedömdes sitta i musklerna, så dagen efter skrevs mannen ut.
Ett dygn senare hade smärtan förvärrats och mannen lades in igen. Skiktröntgen visade inga förändringar, men samma kväll avled mannen av brusten kroppspulsåder.
Enligt chefsläkaren på division kirurgi går det väldigt fort när kroppspulsådern brister. Framför allt om det sker i brösthålan, där blodet rusar med hög hastighet. Det är inte ovanligt att patienter dör av brusten pulsåder.
– Vi ska begära in extern granskning. Nu håller vi på med en noggrann händelseanalys för att se om man medicinskt kunnat hantera detta annorlunda, för att förhindra den tragiska utgången. Vi tar in kunniga experter och hoppas kunna svara på frågorna mer tydligt i höst, säger chefsläkare Annika Widerberg.
Gå till toppen