Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Danmark har fått ihop en landslagstrupp

Danska fotbollsförbundet, DBU, har till slut fått ihop ett lag till veckans matcher mot Slovakien och Wales. Truppen består mestadels av division 2-spelare och laget kommer att ledas av profilen John "Faxe" Jensen.

Danmarks herrlandslag strejkar, men nu ser veckans matcher ut att bli av. Arkivbild.Bild: Gregorio Borgia/AP/TT
Eftersom DBU och Spelarföreningen inte lyckats enas om ett nytt avtal för herrlandslaget stod Danmark plötsligt utan lag inför träningsmatchen mot Slovakien i morgon och Nations League-mötet med Wales på söndag.
Men nu har DBU fått ihop en tillräckligt stor trupp.
Att en av de 24 uttagna spelarna heter Kasper Skræp är en händelse som ser ut som en tanke, eftersom den danska truppen håller allt annat än landslagsklass. Från slovakiskt håll ställer man sig frågande till varför Danmark över huvud taget skickar ett lag.
– Vad är meningen med att de kommer hit?, säger förbundskaptenen Jan Kozak.
– Matchen ger oss ingenting, men vi blir tvingade att spela. Hade vi vetat om det här tidigare hade vi kunnat förbereda oss mer för nästa match. Det är en märklig situation.
Det tillfälliga danska landslaget kommer att ledas av den förre storspelaren John "Faxe" Jensen. Jensen, som har varit tränare för flera olika klubbar efter att den aktiva karriären tog slut kring millenniumskiftet, ersätter Åge Hareide eftersom norrmannen inte ska behöva leda ett lag han inte har tagit ut.
– Var vi står nu ser jag bara förlorare i konflikten, och dansk fotboll tappar mest av alla. När jag säger ja till att ställa upp är det för att jag känner väldigt, väldigt starkt för landslaget som institution, och enligt mig är det viktigaste att matcherna trots allt spelas, säger "Faxe" om sitt beslut att gå in och leda laget.
I jakten på spelare vände sig DBU till spelare inte bara i den högsta ligan, Superligan, utan även till spelare i division 1 och 2.
Spelarföreningen uppmanade i sin tur alla danska spelare, som till vardags är en bit ifrån landslaget, att stötta strejken.
Flera klubbar från division 2 har meddelat att de inte kommer att släppa iväg sina spelare till landslaget medan andra varit mer positiva till att ställa upp för förbundet. Division 2-laget Avarta ställer upp med två spelare och Tarup Paarup Idrætsforening har ännu fler representanter i det nya danska landslaget.
– Klubben väljer att stötta spelarnas beslut om att spela i landskamperna, eftersom de gör det för dansk fotboll. Om Danmark inte deltar i matcherna kan vi få sanktioner, som betyder att vi inte kommer med till slutspelen, säger Avartas sportchef Benny Nielsen till DR.
Kort efter att uppgifterna om att DBU ska ha hittat en spelartrupp försökte de ordinarie landslagsspelarna på nytt att få DBU till förhandlingsbordet.
"Kom igen DBU – vi är ju här. Vi vill spela för Danmark. Det är därför vi alla har rest hem till Danmark. Vi förstår inte varför DBU inte vill förhandla. Inte ens prata med oss. Varför använder DBU tid och massa kraft på att hitta alternativa spelare och inte på att förhandla fram ett nytt avtal?", skriver Thomas Delaney i ett pressmeddelande från Spelarföreningen enligt bold.dk.
Spelarna erbjuder sig att återigen tillfälligt förlänga det gamla avtalet. Ett erbjudande som DBU i helgen tackade nej till.
Fakta

Bakgrund: Detta har hänt

1 september:

DBU meddelar att förhandlingarna med Spelarföreningen om ett nytt avtal med herrlandslaget har strandat. I stället erbjuder förbundet ett tillfälligt avtal över kommande två matcher; träningsmatchen mot Slovakien på onsdag och Nations League-mötet med Wales på söndag.

2 september:

Spelarna tar inte erbjudandet utan kontrar med ett motbud: att man går tillbaka till det gamla avtalet. "Vi vill göra allt för att kunna spela", säger William Kvist som sitter med i Spelarföreningens förhandlingsteam.

DBU kallar kontringen för ett "ickebud" och meddelar att man kommer att försöka hitta andra spelare till landslagssamlingen.

3 september:

Läget är fortfarande låst och DBU meddelar via Ritzau att förbundskapten Åge Hareide inte kommer att leda laget under de kommande två matcherna. DBU letar ny trupp och skriver brev till Superliga-klubbarna där man ber spelarna att meddela sig tillgängliga om de vill spela – samtidigt ber Spelarföreningen spelarna som tillfrågas att stå eniga med landslagsspelarna. Tottenham-mittfältaren Christian Eriksen kritiserar förbundet i en intervju med Ekstrabladet: "Det är verkligen obehagligt att lyssna på", säger han.

4 september:

Åsikterna från de lägre divisionerna går isär. Flera divisioner 2-klubbar meddelar att de inte kommer att släppa sina spelare medan några andra uppmuntrar sina spelare att ställa upp för förbundet. Till slut fick DBU ihop 24 spelare, där flertalet kommer från det danska division 2-lag. DBU har även hittat en tillfällig förbundskapten i John "Faxe" Jensen.

Gå till toppen