Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En hel höst med "Den onödiga människan" i Ängelholm

Lena Andersson, en av landets mest kända författare, är först ut i Kultursällskapets föreläsningsserie om "Den onödiga människan".

Författaren Lena Andersson är den första föreläsaren i Kultursällskapets föredragsserie på temat "Den onödiga människan".Bild: Thomas Löfqvist
Föreläsningarna kommer att handla om människan roll i framtiden.
Maskinen har varit en konkurrent till människan, men också en befrielse som vi anpassat oss till.
I förklaringen till höstens tema ställer Kultursällskapets ordförande Else Ekblom bland annat dessa frågor: Nu skenar utvecklingen, och vem hänger med? Tänkande robotar tar över. Algoritmer styr våra val. Hur kan vi värja oss? Behövs människan och till vad?
Författaren Lena Andersson, som i våras kom ut med boken "Sveas son. En berättelse om folkhemmet" kallar sin föreläsning "Folkhemmet tur och retur". Hon kommer till Ängelholm onsdagen den 5 september.
Göran Hermeréns föredrag den 3 oktober har rubriken "Digitaliseringens mantra och svarta hål".Bild: Rolf Olsson
Göran Hermerén, professor i vetenskapsteori, är en återkommande gäst hos Kultursällskapet. Den 3 oktober håller han ett föredrag som han kallar "Digitaliseringens mantra och svarta hål".
Kan något göras för att människan inte ska känna sig överflödig i en alltmer främmande digital värld? Och riskerar människan att konkurreras ut av intelligenta maskiner? är två frågor han tar upp.
Vetenskapsjournalisten Peter Sylwan i Össjö talar om "Mannen utan ansikte".Bild: Niklas Gustavsson
Höstens tredje föreläsare är Peter Sylwan, vetenskapsjournalist som också gästat Kultursällskapet vid flera tillfällen. Han kallar det föredrag han ska hålla den 7 november för "Mannen utan ansikte". Det handlar om det syntetiska livet, artificiella könsroller, livmödrar utan mödrar och konstgjorda barn.
Andreas Ekström, kulturjournalist på HD-Sydsvenskan, resonerar om skärningspunkten mellan människa och maskin.Bild: Ingemar D Kristiansen
Andreas Ekström, kulturjournalist på HD-Sydsvenskan, avslutar temaserien den 19 december då han håller ett föredrag med namnet "Att hitta". Han resonerar om skärningspunkten mellan människa och maskin, och är ett starkt försvar för humaniora i en teknisk tidsålder.
Allla föreläsningar sker i Hörsalen på Stadsbiblioteket i Ängelholms och börjar alltid klockan 19.
Gå till toppen