Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min mening: Erbjud anställda sex timmars arbetsdag

”Vi tror att Landskrona stad är redo pröva ett nytt och modigt steg”, skriver insändarskribenterna från Feministiskt initiativ.

I dagens samhälle har vi ett arbetsliv som slår snett mot de som tar stort ansvar. Att få ihop livspusslet med arbete, partner, barn, åldrande föräldrar och föreningsengagemang ställer höga krav på oss. Den traditionella synen på arbetstid måste ifrågasättas och sättas in i ett vidare sammanhang där hänsyn tas till våra behov av att utvecklas som människor och hålla för ett helt arbetsliv. Här skulle en arbetsgivare som Landskrona stad kunna ta ett efterlängtat beslut.
Vi tror att Landskrona stad är redo pröva ett nytt och modigt steg genom att erbjuda anställda 6-timmars arbetsdag som heltid. På det här sättet blir staden en attraktiv arbetsgivare som tar ansvar för både personalens hälsa och arbetsmiljö samt ger tid att engagera sig i samhällslivet.
En generell arbetstidsförkortning har visat sig ha positiva effekter på människors möjligheter att nå en bättre fysisk och psykisk hälsa. Det ger föräldrar och barn mer tid med varandra när behovet av omsorgen är stor, både när barnen är små men även när föräldrarna åldras. Det ger även ungdomar ökad tillgång till vuxna och större utrymme för alla att delta i samhällslivet.
Som ett första steg ser Feministiskt initiativ i Landskrona att satsningen bör göras i verksamheter med hög sjukfrånvaro, hög arbetsbelastning eller som har svårt att rekrytera personal såsom socialtjänsten, omsorgsvården, fritids- och förskoleverksamheten. För en stad som Landskrona skulle det innebära en möjlighet att fylla vakanta tjänster och bibehålla personal men även ge personalen bättre arbetsmiljö, bättre hälsa och ge fler arbetstillfällen vilket gynnar hela staden.
Till en början kommer det att krävas en kraftfull finansiell insats, men som med tiden både kommer att vara lönande och kostnadseffektiv då den får effekt på sjukfrånvaro, extra inhyrd personal och hälsofrämjandet.
Kan vi göra Landskrona stad till en attraktiv arbetsgivare? Klart vi kan!
Johanna Ivarsson, Feministiskt initiativ
Anette Bergmasth, Feministiskt initiativ
Gå till toppen