Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lokal debatt: Min mening: Så här sa SD om marknadshyror

Flera partiföreträdare för SD har sagt sig vara öppna att diskutera marknadshyror, skriver regionchef på hyresgästföreningen.

I HD/Landskrona Posten går Stefan Olsson (SD) i ett inlägg på ”Min mening” till angrepp mot Hyresgästföreningen och menar att föreningen sprider lögner om Sverigedemokraternas inställning till marknadshyror. Han anklagar också den opolitiskt obundna föreningen för att hjälpa Socialdemokraterna i sin valkampanj.
Den 25 november förra året sa Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till Dagens Industri att han är öppen för att diskutera införandet av marknadshyror. Även partiets bostadspolitiska talesperson, Roger Hedlund, har till Aftonbladet sagt att SD är öppna för förhandlingar om marknadshyror.
Så sent som den 2 september gjorde Svenska Dagbladet samma bedömning som Hyresgästföreningen, då tidningen i en sammanställning skriver att SD ”har öppnat för att fasa in marknadshyror. I de bostadspolitiska debatter SD inte avböjt att delta i, har även flera lokala företrädare för partiet sagt att de vill införa marknadshyror.
Stefan Olsson (SD) har alltså fel när han anklagar Hyresgästföreningen för att ljuga om SD:s inställning till marknadshyror.
Även andra partier har sagt att man vill se ”friare” hyressättning och mer marknadsanpassade hyror. Sådana besked och uttalanden skapar en stor oro hos Sveriges tre miljoner hyresgäster. I klarspråk vill dessa partier att hyresvärdarna ska få större makt att sätta den hyra de vill utan att behöva förhandla med de som bor i lägenheterna, vilket skulle leda till att hyran då skulle öka för de allra flesta.
I Helsingborg skulle genomsnittshyran öka med 24 procent enligt en undersökning som analysföretaget Ramböll gjort. Erfarenheter från våra grannländer visar att marknadshyror inte skapar fler bostäder, bara fattigare hyresgäster och ökad segregation.
Hyresgästföreningen är partipolitiskt obundna och driver sina egna frågor. Några partier har ställt sig bakom Hyresgästföreningens kampanj mot marknadshyror. Vi välkomna fler partier att göra det!
Rasmus Korsvall, regionchef för Hyresgästföreningen norra Skåne
Läs också Min mening: Hyresgästföreningen sprider lögner
Gå till toppen