Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Nytt ljus i central park ska öka tryggheten

En miljon kronor – så mycket kostar det att göra stråket och parken bakom Konsul Perssons villa till en plats som känns säkrare.

Nya lampor som lyser bättre och bländar mindre, så ska stråket bli en tryggare plats att gå längs.Bild: Elisabeth Möllerström, Stadsbyggnadsförvaltningen Helsingborg
Den asfalterade gång- och cykelvägen upp mot landborgen genom parken bakom Konsul Perssons villa är ett viktigt stråk. Men både stråket och parken som den går genom upplevs som en mörk och otrygg plats.
– Vi fick tydliga signaler från invånarna och vi har tagit fasta på deras synpunkter, säger Christian Orsing (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande.
Den här stigen, som går mellan Konsul Perssons villa och upp mot lasarettet ska bli ljus och trygg även på kvällar.Bild: Ulf Kristiansson
Tidigare har man gallrat bland buskar och öppnat upp området samtidigt som det målats konstverk på stridsvagnshinder. Och nu är det alltså dags för den nya belysningen, som sätts upp under kommande vinter.
Det finns lampor redan idag, men de är få och bländar folk som går där. Vilket i sin tur stärker kontrasten mot parkens mörkare delar och gör att de känns ännu mörkare.
Nu blir det fler lampor längs stråket men även lampor som belyser träd, stenar och vattnet i bäcken.
Intill stråket finns en liten och nästan anonym park.Bild: Ulf Kristiansson
– Det är ett fint parkstråk som upplevs som osäkert när det är mörkt. Med ny bättre belysning tror jag vi får fler att upptäcka och använda stråket, säger Sara Schlyter, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen.
Gå till toppen