Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

S lovar förstärka Ängelholms sjukhus

Ängelholms sjukhus ska vara kvar i offentlig regi och förstärkas med 75 fler vårdanställda. Det utlovade regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) under ett besök under tisdagen.

Socialdemokraterna säger nej till att privatisera Ängelholms sjukhus. Från vänster Yvonne Augustin, ordförande i sjukvårdsnämnd Sund, Henrik Fritzon, ordförande i regionstyrelsen och Lars Nyander, kommunstyrelsen ordförande i Ängelholm.Bild: Britt-Mari Olsson
I landstingsvalet har Ängelholms sjukhus hamnat i skottgluggen. Moderaterna vill utreda möjligheten att lägga ut sjukhuset på entreprenad eller omvandla det till ett regionägt bolag.
Socialdemokraterna säger nej.
– Om man privatiserar i Ängelholm missar man det samarbete som finns mellan sjukhusen idag. Operationsverksamheten har mycket samarbete med Helsingborgs lasarett, påpekar Henrik Fritzon.
Han kommer precis från ett möte med personalen på operationsverksamheten i Ängelholm som han berömmer som framgångsrik och med stor bredd. Socialdemokraternas vallöfte om 2 000 nya jobb i vården kommer också Ängelholms sjukhus till del. Henrik Fritzon har räknat på utfallet:
– Totalt sett blir det 75 fler i Ängelholm. Det betyder fler läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Men det vi har störst behov av just nu är medicinska sekreterare. Det är en utmaning att rekrytera. Men Ängelholms sjukhus är populärt och har gott rykte som arbetsplats, säger han.
Sjukhuset har en stark ställning hos medborgarna i kommunen. De oroas av förändringar. Rykten har spridits om nedläggning, och Region Skåne har anklagats för att vilja åderlåta Ängelholms sjukhus på specialistkompetens.
– Det är helt obefogat. Vi har ju satsat på Hälsostadskonceptet och den specialiserade vården på ska utvecklas och vara kvar, säger Henrik Fritzon.
Yvonne Augustin (S), ordförande i sjukvårdsnämnd Sund, framhåller att återtagandet av ortopedin var en lyckosam satsning. Den verksamheten drevs tidigare på entreprenad.
– Ortopedin i Ängelholm har utvecklats. Vi har nu opererat bort hela kön till ryggortopedin och ger specialistvård i samarbete med SUS.
Privatisering eller fortsatt offentlig regi är en av de viktigaste frågorna i landstingsvalet, menar Lars Nyander (S), kommunstyrelsens ordförande.
– Vi vill inte ha en ideologisk experimentverkstad i vårt sjukhus, säger han.
Hur ser Henrik Fritzon på Ängelholms sjukhus i framtiden?
– Starkare och större. Kanske nischat inom vissa områden, till exempel på operationssidan. Men det ska fortsätta vara närsjukhus för Ängelholmarna med Hälsostadskonceptet, säger han.
Regionrådet Henrik Fritzon lovar anställa 75 fler på Ängelholms sjukhus om Socialdemokraterna vinner valet. Kommunstyrelsens ordförande Lars Nyander gillar det han hör.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen