Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skar bort antinazistiskt märke – döms för olaga hot

En 24-årig man har dömts för att under knivhot ha skurit bort ett antinazistiskt tygmärke från en ung mans jacka.

Händelsen inträffade förra sommaren när en 22-årig man tillsammans med några kamrater efter en krogkväll var på väg genom centrala Helsingborg. Sällskapet stötte på en grupp unga män, som frågade 22-åringen om han var "en röding", vilket syftade på om han hade kommunistiska sympatier. En annan man, som identifierats som en 24-årig Landskronabo, tog sedan fram en kniv som han höll framför 22-åringen för att sedan skära bort ett antinazistiskt märke från dennes jacka.
24-åringen döms nu mot sitt nekande för olaga hot till skyddstillsyn och 80 timmars samhällstjänst. I domen ingår även straffet för innehav av tårgas vid två tillfällen. Tingsrätten skriver i sin dom att hotet var särskilt allvarligt eftersom det skett med kniv och inneburit ett angrepp mot 22-åringens grundlagsskyddade åsiktsfrihet.
Den 24-årige Landskronabon stod även åtalad för att tillsammans med två andra Landskronabor, 20 respektive 21 år gamla, ha misshandlat en ung man vid en busshållplats på Carl Krooks gata. 24-åringen och 21-åringen frias nu för detta medan 20-åringen döms till skyddstillsyn för misshandel.
Gå till toppen