Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

V vill få rika kommuner att bygga hyresrätter

Bostadsområdet Norra Djurgårdsstaden i nordöstra Stockholm. Arkivbild.Bild: Anders Wilkund/TT
Rika kommuner måste bygga fler hyresrätter. Det anser Vänsterpartiet som presenterar nya bostadspolitiska förslag.
"Det råder bostadsbrist i en majoritet av landets kommuner. Värst är bostadsbristen i storstadsregionerna. De som drabbas hårdast är låginkomsttagare, unga vuxna och nyanlända. I det sammanhanget är det inte rimligt att rika, välmående kommuner endast bygger dyra bostadsrätter och lämnar bekymret om hyresrätterna till fattigare kommuner inom samma region", skriver Nooshi Dadgostar, bostadspolitisk talesperson och vice partiordförande för Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.
Vänsterpartiet vill att staten ska kunna ålägga kommuner att bygga fler hyresrätter och att de kommuner som inte uppfyller kraven ska kunna straffas med sanktioner.
I Danderyd byggdes totalt 95 hyresrätter under perioden 2000–2017, vilket kan jämföras med Järfälla som byggde 1 419 hyresrätter under samma period, enligt siffror från Vänsterpartiet.
Gå till toppen