Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Beslut om ny skolstruktur fattat i utbildningsnämnden

I ett första skede kan det enligt en protokollsanteckning handla om en ny F-6 skola . Men långsiktigt ska skolan ha möjlighet att växa.

Kommunhuset i Båstad.Bild: Björn Lilja
Bjärepartiet framför hård kritik mot beslutet och hävdar att det även innebär en framtida nedläggning av Strandängsskolan i Båstad samt Östra Karups skola.
Moderaterna, Socialdemokraterna och Liberalerna, som står bakom beslutet, säger i ett gemensamt uttalande att de inte river några skolor.
Det var i samband med tisdagens sammanträde i utbildningsnämnden som det fattades beslut om skolstrukturen för kommunens norra sida. Sedan tidigare har det konstaterats att befolkningstillväxten i Båstads kommun lär öka då ökad inflyttning väntar i Hemmeslövsområdet.
Tisdagens beslut innebär att man vill att kommunen ska satsa på en ny F-9 skola. Men det ska även finnas plats för skolan att växa.
Strandängsskolan i Båstad.Bild: Michael Lundblad
I alternativet som vann gehör finns en stor skola för F-9 med upptagningsområde för inte bara Hemmeslöv utan även för Båstad, Östra Karup och Torekov för totalt 920 elever. Här har även rivningskostnaderna för Strandängsskolan och Östra Karups skola räknats fram i en kommentar.
I ett gemensamt uttalande från M, S och L påpekar partierna att planeringen för skolor är långsiktig och inget som kommer att ske snabbt.
– Vi socialdemokrater tror på större skolenheter. Då blir det mycket lättare att rekrytera personal som lärare och kringpersonal. Större skolenheter ger också mer lämpliga lokaler, säger Ingrid Zäther som sitter i utbildningsnämnden för Socialdemokraterna.
Men enligt Ingrid Zäther innebär beslutet inte att Strandängsskolan och Östra Karups skola direkt kommer att rivas.
I den gemensamma skrivelsen framhåller partierna att man med beslutet vill att det tas höjd för en skola i Hemmeslöv som kan växa och att marken kring skolan reserveras. Det konstateras också att Östra Karups skola är nyrenoverad och att "skolan kommer att vara en väl fungerande skola under lång tid framöver".
Kommunstyrelsens ordförande Bo Wendt (BP) ser på beslutet på ett helt annat sätt och kallar det för "ett ekonomiskt och humanitärt vansinne".
– Det innebär ju nedläggning av Östra Karups skola och Strandängsskolan. Och här har vi en av Sveriges finaste idrottscentra vid skolorna med ny friidrottsanläggning, säger Bo Wendt.
Helena Stridh (BP) är ordförande i utbildningsnämnden. Enligt henne kan beslutet innebära att Östra Karups skola och Strandängsskolan blir kvar under "en rätt lång period".
– Uppdraget blir enligt en protokollsanteckning att de vill placera en F-6 skola i Hemmeslöv. De vill inte riva skolorna nu. Det långsiktiga målet är deras alternativ men de säger inte hur långsiktigt. Jag kan respektera att de tycker att en stor skola är bättre men då får man stå för det och inte försöka mjuka upp det, säger Helena Stridh.
Östra Karups skola.Bild: Niklas Gustavsson
Hon känner det som att M, L och S försöker välja delar av det alternativ som Bjärepartiet förespråkar där man bland annat vill bygga just en ny skola för F-6 i Hemmeslöv. I det förslaget ingår även att Östra Karups skola byggs ut, delen för årskurserna 7-9 på Strandängsskolan renoveras och byggs ut samt att man behåller F-6 delen av Strandängsskolan.
Ingrid Zäther håller inte alls med om att man försöker välja två alternativ.
– Vi pekar ut en tydlig färdriktning att dit ska vi men de ekonomiska förutsättningarna gör att vi inte har råd att göra det än, säger hon.
Någon tidsplan för när en ny skola kan finnas på plats finns inte än.
– Det här är det långsiktiga målet vi har och att man har med i planeringen att så småningom ska det vara en stor skola i den norra delen, säger hon.
I samband med nämndens möte deltog inte Sverigedemokraterna utan Socialdemokraternas ersättare gick in.
Det är kommunfullmäktige som fattar det slutgiltiga beslutet i frågan.
Gå till toppen