Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Moa Berglöf: Facebooks oansvariga snömos

Demonstranter protesterar mot Facebooks missbruk av data.Bild: Alastair Grant
Sociala medier kan bredda det demokratiska samtalet. Men med möjligheter och frihet följer ansvar.
Vilket ansvar har Facebook för det som publiceras i dess flöden, och vilken transparens finns gentemot användarna? Frågan aktualiseras igen efter att Dagens Nyheter i helgen (2/9) publicerade en granskning av de allt fler högerpopulistiska sidorna på den plattform som de senaste åren fått enorm politisk makt och kraft.
Högerpopulistiska sidor dominerar den politiska diskussionen på Facebook, enligt DN, och inte sällan förmedlas samma mörka bild av Sverige – ofta främlingsfientlig, ibland öppet antisemitisk. Kopplingar ser ut att finnas ända in i Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning.
I juli i år skrev representanter för svenska Facebook i en artikel på SVT Opinion att det har blivit tydligt att plattformen kan missbrukas av aktörer med syfte att underminera tryggheten i den demokratiska valprocessen.
"Vi vet att människor vill se korrekt information på Facebook. Det vill vi också", skriver företrädarna: "Som vid andra val runt om i världen har vi byggt verktyg för att hjälpa människor att lära sig mer om de politiska partierna och de valfrågor som är viktiga för dem. Svenska väljare kommer se information i sitt nyhetsflöde som hjälper dem att förbereda sig inför valet. De här verktygen kan bidra till fler insikter kring partiernas hållning i deras politiska frågor, men även detaljer kring hur och när de kan rösta."
Men verkligheten ser annorlunda ut.
Efter den rungande kritiken mot att företaget inte upptäckt den ryska inblandningen i det amerikanska valet för två år sedan har Facebooks VD och upphovsman Mark Zuckerberg varit utsatt för hårt tryck från amerikanska myndigheter – kring allt från missbruk av data, desinformation och anklagelser om politisk partiskhet. I juli i år meddelade Facebook, som ett led i att försöka rädda sitt anseende, att man hade identifierat och tagit bort såväl sidor som fejkade konton vars syfte var att störa det amerikanska mellanårsvalet.
Men medan Zuckerberg och hans amerikanska kollegor anstränger sig för att tvätta bort stämpeln som möjliggörare av aggressiv propaganda, verkar de svenska representanterna – bara några dagar innan det svenska valet och de fina orden i debattartikeln till trots – göra allt för att bilden av ett företag som avsäger sig ansvar ska fastna.
Dagens Nyheters granskning visar att inte minst möjligheten att vara helt anonym – och ta automatiserade publiceringar, så kallade botar, till hjälp, – är problematisk och hindrar ansvarsutkrävande. Inlägg från en av de högerpopulistiska sidor på Facebook som DN nämner; "Politiskt inkorrekt", delades i augusti i år över 100 000 gånger. Vem står bakom sidan? Ingen vet säkert.
Inget av detta vill Facebook kännas vid. I en skriftlig kommentar till Dagens Nyheters granskning rabblas talepunkter som vem som helst kan googla fram bland de riktlinjer som finns på plattformen. När DN till slut når den pressansvarige på Facebook i Sverige får tidningen svar som inte ens med bästa vilja kan kallas tillmötesgående.
På frågan varför det inte går att se vem som ligger bakom en sida eller ett konto på Facebook meddelas att det är en filosofisk fråga. Har inte användarna rätt att i en valrörelse känna till vem som ligger bakom budskap som får stor spridning, frågar DN. "Det är så plattformen fungerar", svarar Facebooks pressansvarige: "Att vem som helst kan skapa en sida och inom våra riktlinjer använda den sidan för att förmedla det budskapet som man har."
Som om inget av det som skett de senaste åren fått någon som helst påverkan på hur företaget arbetar.
Facebook är inte vilken plattform som helst. Algoritmerna kan både lyfta upp och tysta ned politiska rörelser, och de senaste åren har visat att det som sker på Facebook kan vara både starkare och mäktigare än demokratiska processer. Att de svenska företrädarna mitt under brinnande valrörelse duckar det ansvaret är både blåögt och djupt oansvarigt.
Gå till toppen