Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

För honom är djurhållningen viktig

Slaktaren och köttmästaren Jesper Nielsen tröttnade på att inte få gå sin egen väg och startade Kött & Delihuset på Helsingborgsvägen. Här står de egna värderingarna högst, djuren får inte bli stressade i samband med slakt och de ska komma från småskaliga lantbruk.

Bild: Evelina Gunnarsson
Jesper Nielsen föddes i Köpenhamn men flyttade till Sverige som knapp tvååring. Flyttlasset gick mot Nordvästra Skåne där han som elvaåring började hjälpa till hos grannen som drev ett lantbruk. Det blev också många turer med sin pappa som var slaktare.
– Far åkte runt och slaktade hos bönder och jag gick lärling hos honom. Efter den tiden stack jag till sjöss ett år eller två och när jag kom tillbaka var jag på batterifabriken innan jag började jobba på Scan där jag var i tio år.
När Scan lade ner i Ängelholm tänkte Jesper att han inte kunde slänga bort tio års utbildning och började en utbildning i Eskilstuna för att bli köttmästare. Efter utbildningen jobbade han som köttmästare i flera butiker runt om i Nordvästra Skåne, bland annat på Hemköp i Ängelholm.
Att det blev många olika butiker berodde till viss del på yrkesstoltheten.
– När jag jobbar vill jag ha fullt förtroende från arbetsgivaren. Det fanns de som inte kunde hålla sig undan och då lämnade jag.
Drömmen om att få driva något eget har funnits i 30 år. En dröm som växt fram ju mer styrd Jesper känt sig.
– Jag har svårt att se människan ta sig rätt att avliva ett djur och sedan ska hälften slängas. Djur har också rätt att leva, samtidigt måste vi plocka protein där vi kan.
– Jag är en stor djurvän. Sen är det brutalt att slakta ett djur, men så länge djuren inte blir stressade och inte vet vad som ska komma.
För att slakta köttet till sin butik Kött & Delihuset använder han sig av mindre slakterier där han vet att djuret inte blir stressat. Dessutom kommer djuren från mindre lantbruk.
– Jag hjälper hellre en liten bonde att driva sitt jordbruk vidare än någon som redan har lyckats.
– När jag levererar köttet här från butiken vill jag att det ska vara det bästa köttet de ätit.
Hemma i Gånarp har han ett litet jordbruk som drivs vid sidan av. Här har han betesmark där han kan låta djuren beta innan de går till slakt. I sommar har han inte haft några djur, men tänker köpa in under hösten.
– Men jag har inte tillräckligt med mark för att jag skulle kunna förse butiken till 100 procent, i dag kanske jag kan få ut 20 procent på egen uppfödning. Säga att det går en oxe i veckan, då hade jag behövt 52 oxar och det har jag inte möjlighet till.
En av sönerna kommer att gå in i företaget som styckare så småningom. Bredvid Kött & Delihuset arbetar Jesper och hans söner som personlig assistent för att slippa ta ut någon lön från butiken.
– Det är svårt att göra en kalkyl i dag. Jag kommer köra här i tre-fyra år för att få en fullständig kalkyl. De bygger mycket boende här runt om och då kan jag öka med andra varor i butiken.
– Jag får ta det försiktigt. När detta flyter och pågarna kan stycka så kanske jag kan ta ut lite halvpension.
Samtidigt pockar gården hemma på uppmärksamhet. Mycket tid för fiske och jakt blir det heller inte.
– Vi har öppet här sex dagar i veckan, och jag är här vi sju på morgonen och lämnar väl vid åtta-nio i kväll.

Ett djurintresse som växt

”Ett av mina intressen är djur, de djur jag fick kontakt med under min uppväxt var ofta de jag och min pappa skulle slakta.
Men på senare år har jag tagit igen det. Idag har jag haft de flesta djuren på min gård. Hundar, katter, parakiter, papegojor, ormar, möss, råttor, illrar, hamstrar, marsvin, kaniner mm.
Personligen tycker det e roligare med boskapsdjur, men med 6 barn så var det svårt att inte skaffa många husdjur som de kunde fästa sig vid istället för djuren som skulle iväg på slakt. Därav har mitt intresse och kunskap för olika djur bara växt.”
Gå till toppen