Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Förbud att använda serviceboende i Klippan står kvar

Klippans kommun överklagade beslutet om stängning av serviceboendet på Valhallagatan. Men beslutet står fast. Enligt kammarrätten har räddningstjänsten rätt om brandsäkerhetskraven.

Valhallagatan 3c där kommunen tidigare drev serviceboende.Bild: Hanna Pilhage Rahlén
I september 2017 beslutade Räddningstjänsten Söderåsen efter inspektion om stängning av kommunens serviceboende på Valhallagatan i Klippan. Skälet var att brandsäkerheten inte levde upp till kraven för LSS-boenden.
Enligt Boverkets byggregler för boenden för personer som har svårt att på egen hand ta sig ut vid en brand eller annan krissituation är kraven högre än för vanliga bostadshus.
Till kraven hör bland annat att det ska finnas två av varandra oberoende utrymningsvägar. Kommunen överklagade beslutet till förvaltningsrätten, som gick på räddningstjänstens linje. Då gick kommunen vidare till kammarrätten där utgången alltså blev densamma.
Förbudet kvarstår.
Läs också Användning av serviceboende förbjuds – brandsäkerheten är undermålig
Klippans kommuns syn på saken är att Valhallagatan, som öppnade för 13 år sedan och har sex lägenheter, var avsett som en boendeform mitt emellan att bo i vanlig lägenhet och att ha plats i gruppboende. Målet var att det inte skulle se ut som en institution.
Den boendeformen stämde inte överens med Boverkets regler om brandskydd och kommunen vill ha saken prövad.
Läs också Klippans kommun använder fortfarande serviceboende –trots förbud från räddningstjänst
Installation av sprinklers och personal på plats på nätterna föreslogs av en konsult. Men dessa åtgärder räcker inte för att upphäva stängningen, ansåg både förvaltningsrätten och kammarrätten.
När boendet stängdes blev lösningen att erbjuda de boende att bo kvar som vanliga hyresgäster med förstahandskontrakt hos Treklövern och sedan ansöka om hjälp efter behov från omsorgen.
Läs också Kommunen kan behöva lägga miljoner på bättre brandskydd
– Vi hamnade i ett läge där vi var tvungna att hantera situationen. Det är inte på något sätt optimalt, säger Gustav Engblom, utvecklingsstrateg på socialförvaltningen.
Kommunen har gjort en allmän översyn av brandskydden på boenden efter räddningstjänstens beslut.
Gå till toppen