Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Lokala bilder på festivalen

Lagom till sjätte upplagan av fotofestivalen öppnar det som ska bli stadens stora fotocenter. Landskronabor har som vanligt frikort till festivalen den 14-23 september.

Jenny Nordquist, fotofestivalens konstnärliga ledare hjälper spanske fotografen Carlos Alba att få upp sina bilder om migration i nyrenoverade Tyghuset. Foto: Lill ErikssonBild: Lill Eriksson
För första gången öppnas gamla delar av Tyghuset upp för allmänheten. Kasernen har omvandlats till en biosalong med 25 platser, en stor och en mindre hall som med den tidigare hallen bildar utställningsrum på 450 kvadrat.
– Jag är nöjd med hur det har blivit, jag hoppas Landskronaborna är nyfikna, säger Jenny Nordquist, infödd och fotofestivalens ena konstnärliga ledare.
Detta är första delen av stans nya permanenta fotocenter med museum som ska stå klart 2020. Landskrona Fotos kontor återstår, sen binds allt samman med arkivet Bilder i syd.
Årets festival har som vanligt flera röda trådar, istället för ett tema.
– Något som är viktigt varje år är klimatet, det är alltid aktuellt. Den världsberömde sydafrikanske fotografen Gideon Mendel har fotograferat folk när de står i översvämningar.
Sydafrikanske fotografen Gideon Mendel har fotograferat folk när de står i översvämningar. Nu visas några av dem i Citadellets vallgravBild: Erik Melkersson
I tiotalet år har han rest jorden runt och dokumenterat personliga och globala effekter av klimatförändringar. De bilderna är Jennys största utmaning att få på plats, reflekterade i vatten, ståendes ute i Citadellets vallgrav oavsett väder.
– Man har ett ansvar mot konstnären, de är vana att det blir proffsigt, vi måste klara leverera.
Kvinnor är en annan röd tråd.
– Tyvärr, det skulle inte behöva vara ett ämne att diskutera, men det är viktigt att ha med. Och ha en jämn balans mellan kvinnliga och manliga utställare.
Carlos Alba.Bild: LILL ERIKSSON
Migration är också ett självklart ämne. Carlos Alba från Madrid var residensfotograf i Landskrona förra året och ger som utomstående sin bild av staden. Han ser den som en "hot spot" av vad som händer ute i Europa.
– Varför blir det mer konservativt och varför denna rädsla att möta nya kulturer? En mix är bra, vi kan lära av varandra, tror jag, säger han.
Han återvände i våras för att ta de sista av de 30-tal bilder som nu ställs ut i Tyghuset. De matchas med migrationsbilder från museets arkiv, som sanningsdokument.
– Migration är inget nytt. Många känner inte till det förflutna och skapar egen historia. Det är viktigt för mig att sammankoppla människor. Alla Landskronabor representeras, inte bara flyktingar. Jag har mött ungdomar som är främlingar i sin egen stad.
Intressanta livsöden berättas till viss del i en videoprojektion, det får bli mer i en kommande fotobok.
"Bilder som utsmyckning skapar ingen spänning", tycker Jenny Nordquist, fotofestivalens ena konstnärliga ledare.Bild: LILL ERIKSSON
– Tack och lov att fotografer är politiskt intresserade, att de skapar dialog och reflekterar över samhällsfrågor är det som gör det intressant. Bilder som utsmyckning skapar ingen spänning, säger Jenny men försäkrar att det även finns lättsamma och lustfyllda bilder på festivalen.
Som tidigare år varvas etablerade fotografer som inte tidigare ställts ut i Sverige med unga talanger, totalt 120 utställare från hela världen. 50 av dem visar sina verk i skyltfönster. Det blir fem utomhusutställningar, ingen plats är helig, ny är Gamla kyrkans grund, där den unga polska konstnären Weronika Gęsicka arbetar med spåren efter 1950-talets amerikanska familjeidyll.
Nytt är också en utställning i Snickeriet på Citadellområdet. Där visas The Future is Ours, sju unga fotografers ambivalenta framtidsvision.

Samlingsutställningar

View Chile (Landskrona museum)
A Way Away (Landskrona museum)
Open Call Window Exhibition (Skyltfönster i Landskrona)
Parallell (Snickeriet på Citadellet)
Fotoboksdagar med marknad, föredrag och utställningar (Exercishallen)
Valparaiso / Anders Petersen (SWE), Alberto Garcia-Alix (ES) (Tyghuset)
En av Gideon Mendels fotografier som visas under fotofestivalen.Bild: Gideon Mendel

Utställande fotografer

Gideon Mendel (ZA), på och omkring Citadellet
Weronika Gesicka (PL), på Gamla kyrkans grund)
Emanuel Cederkvist (SWE), Landskrona museum)
Karoline Hjort (NO) och Riitta Ikonen (FI), utomhus vid Halvmånen
Hicham Benohoud (MA) (Kasernplan, utanför Landskrona museum)
Yan Ming (CH), Konsthallsparken.
Marianne Maric (F), Konsthallen
Carlos Alba (ES), Tyghuset
Anna Ehrenstein (DE), butikslokal i centrum
Rania Matar (US), Konsthallen.
Gå till toppen