Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lokal debatt: Min mening: SD vill inte införa marknadshyror

”Hyresgästföreningen fortsätter med lögnerna”, skriver Stefan Olsson (SD).

Rasmus Korsvall på Hyresgästföreningen påstår att SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt sagt till Dagens Industri den 25 november i fjol att han är öppen för att diskutera införandet av marknadshyror. Rasmus påstår också att partiets bostadspolitiska talesperson, Roger Hedlund, till Aftonbladet sagt att SD är öppna för förhandlingar om marknadshyror. Att man är öppen för att diskutera är inte det samma som att vilja införa någonting. Ibland behövs diskussioner för att få reda på mer om fördelar och nackdelar med vissa förslag.
I just detta fallet om marknadshyror har SD landat i att säga nej till marknadshyror. Det gjorde SD:s bostadspolitiske talesperson i en intervju med Dagens Arena den 28 juni i år. Dagens Arena ställer följande fråga till SD:s bostadspolitiske talesperson: Är ni för eller emot marknadshyror, och varför? Om ni är för – hur skulle ett införande av marknadshyror gå till?
Roger Hedlund, SD:s bostadspolitiske talesperson svarar: Emot! Sverigedemokraterna anser att dagens bruksvärdesystem i grunden är en bra funktion att hålla nere kostnaden för en av hushållens största utgiftsposter. Vi menar att det saknas underlag för att skapa fler bostäder genom att införa marknadshyror och att det i dagens bostadskris bara skulle leda till kraftigt höjda hyror. Kan det bli mer tydligt? Detta vet Hyresgästföreningen om, trots detta fortsätter lögnerna från Hyresgästföreningen centralt, trots påpekande från vår riksorganisation. Det är inte ärligt i en valrörelse att fara med osanning för att gynna något parti när ni på er hemsida skriver att Ni är ”opolitiska”.
Vi tycker allmännyttans roll är viktig. Hyreslägenheter som ägs av allmännyttan erbjuder generellt mer generösa inkomstkrav än de privatägda, vilket är grundläggande för allas rätt till en bostad. Därför anser vi att allmännyttan är viktig och har en stor roll att spela i framtiden. Hyresrätten är även viktig för att skapa en rörlighet på arbetsmarknaden och möjligheten att snabbt och enkelt kunna flytta dit jobben finns eller för studier.
Boendeformen är även populär hos allmänheten samtidigt som det ger hushåll som saknar medel till egen insats en bostad. Om nu Rasmus Korsvall och Hyresgästföreningen har synpunkter på vissa partiers uttalande om marknadshyror som gjordes i fjol, varför drev man det inte till sin spets då? Varför driva frågan till sin spets i en valrörelse om man nu säger sig arbeta opolitiskt? Dessutom har Ni uppmanat hyresgäster i bl.a. Landskrona att maila politiker i Sverigedemokraterna med följande text i ämnesraden: "Höj inte min hyra", följt av ett standardmail författat av Hyresgästföreningen.
Hyresgästföreningen är svaret skyldig om vilka kopplingar man har till Socialdemokraterna i frågan om marknadshyror. Ni är också svaret skyldig varför Ni fortsätter drevet och lögnerna om SD:s inställning till marknadshyror.
Stefan Olsson (SD), kommunalråd
Läs också Min mening: Hyresgästföreningen sprider lögner
Läs också Min mening: Så här sa SD om marknadshyror
Gå till toppen