Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minnesord om Egon Larsson

Drejaren och världsberömde cirkusartisten Egon Larsson, Höganäs, har avlidit 91 år gammal. Han efterlämnar hustru Bende, född Malling, syster och syskonbarn.

Egon Larsson blev 91 år.Bild: Anders Malmberg
Egon Larsson var född i Höganäs och förblev höganäsare livet ut. Han levde ett spännande liv med många internationella kontakter, men svenska talade han med dialekten intakt.
När vi i våras sågs för sista gången var han samma grabb som när jag, Leif, för 68 år sedan intervjuade honom för HD.
”Larsarna” var välkända i hemstaden. Pappa Albin och farbror Ernst var framgångsrika fotbollsledare i IFK Höganäs. Men Egon var renlärig frisksportare, ingen rök och ingen krök. Och ingen fotboll. Tillsammans med Boris Bengtsson och Göthe Persson uppträdde han på sin fritid som akrobat i folkparker och idrottsfester innan trion upptäcktes av Bodo West från Furuviks cirkusskola.
Bodo formade det sensationella artistnummer som skulle föra Three Hoganäs jorden runt. När världssturnén startade hade Boris och Göthe ersatts av Gert Karlsson och Egons hustru Bende. Turnén pågick i 21 år. Sex gånger var de stjärnor i Ed Sullivans TV-show, som drog 50 miljoner tittare. Trion uppträdde för engelska kungafamiljen, men bara en sommar, 1969, inför svensk cirkuspublik.
1975 lämnade Bende, Egon och Gert estraderna och återvände till Höganäs. Egon tog studenten som 56-åring. Blev kurslärare och föreläsare. Återvände några år till drejskivan. Hans keramik har blivit samlarföremål och återfinns i auktionsfirmornas kataloger.
I maj uppmärksammade Höganäs kommun Three Hoganas med ett minnesmärke i kolossalformat, en unik hyllning till cirkuskonsten och dess älskade ambassadörer.
Leif Ingvardsson
Björn Vinberg
Gå till toppen