Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så vill politikerna få ner arbetslösheten

Vad vill lokala politiker göra för jobben? Någon menar att det inte är så mycket att göra, andra att Landskrona ska bli modell för hela landet.

Jobben har inte riktigt seglat upp som stor valfråga, till skillnad från 2014. Arbetslösheten har ju också gått ner.
Läs också Så jobbar Landskrona mot arbetslöshet
Det blir ändå skillnader i vad partierna lägger fokus på när man pratar jobb. På vår debattsida utbröt en diskussion mellan L- och S-politiker.
Torkild Strandberg (L) och Mats Persson (L) ville tillämpa Landskronas modell med enkla jobb i hela landet, medan oppositionsrådet Jonas Esbjörnsson (S) och Niklas Karlsson (S) tryckte på mer utbildning, och ett fördubblat komvux.
– Treklövern är lite för defensiv, det behövs mycket mer arbetsmarknadsåtgärder, säger Jonas Esbjörnsson.
Jonas Esbjörnsson (S) ogillar begreppet ”enkla jobb”. Men partiet är med på projektet.Bild: Sven-Erik Svensson
Han framhåller gärna alla förslag S lagt mot arbetslöshet: Centrum för arbetslösa ungdomar, fler kommunanställda, ett ”lokalt kunskapslyft”, yrkesutbildningar tillsammans med näringslivet.
Jonas Esbjörnsson (S) ogillar begreppet ”enkla jobb”, även om han inte är emot projektet.
Varför ger ni inte riktiga anställningar till de som tvättar åt kommunen?
– Därför att det finns stor grupp människor som står väldigt långt från arbetsmarknaden. Det handlar om att se till att de närmar sig den arbetsmarknaden, säger kommunalrådet Torkild Strandberg (L).
Projektet Arbetsmarknad Landskrona, där enkla jobb är en del, löper ut 2020. Strandberg vill inte uttala sig om vad som händer därefter, men han vill behålla något av det.
– Konceptet biter, människor lämnar de här stödformerna och går vidare till jobb. Men vi kommer att behöva stöd för insatser under ganska lång tid, säger Torkild Strandberg.
”Vi kommer att behöva stöd för insatser under ganska lång tid”, säger Torkild Strandberg (L).Bild: Emil Langvad
I Landskrona har politikerna i praktiken varit eniga från vänster till höger om projektet. Men:
– Arbetsmarknadsinsatser är en riksangelägenhet i första hand, även om jag tycker vi är på rätt väg, med tanke på tvätteriet och att fler företag flyttar hit, säger Stefan Olsson (SD), kommunalråd.
– Det handlar rätt mycket om att kommunen ska ha en positiv grundsyn på inflyttning och till företagare. Men det är inte så lätt att se vad man kan göra som kommun, säger Torbjörn Brorsson (M), lite på samma spår.
– Det är viktigt att fler företag kommer hit, men också att de inte blir ett hot mot miljön samtidigt som de skapar jobb, säger kommunalrådet Elvir Mesanovic (MP).
Han tillägger att nyanlända får språkutbildning, och sina kompetenser validerade – översatta till svenska förhållanden.
– Projektet är en möjlighet för människor att komma ut och få arbetslivserfarenhet, så länge ingen utnyttjas. Det får utvärderas sedan så får vi se, säger Kikki Lenander (V).
Hennes parti vill också skapa jobb med arbetstidsförkortning bland kommunställda, inom till exempel omsorgen.
Läs också Så jobbar Landskrona för jobb
Kommunala tvätten är en del av Enkla jobb, som ingår i ett fyraårigt EU-stött arbetsmarknadsprojekt.Bild: Rickard Dighammar
Gå till toppen