Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Seinabo Sey ger det söndertuggade nya meningar

Sey, Sey, Sey!Bild: Märta Thisner

Seinabo Sey

ALBUM. I'm a dream

I låten "My eye", över ett polerat r&b-­sound, hörs en röst som låter lo-­fi som om den spelats in i ett badrum. Det låter nära, som om Seinabo Sey sjunger privat för en.
På sitt nya album "I'm a dream" har den svenska artisten bestämt sig för att vara organiserat personlig och låta varje låt spegla en del av hennes liv som det varit det senaste året. Resultatet är ett utsökt koncentrat: nio bra, varierade spår, helt utan utfyllnad i låtlistan.
Hierarkin är tydlig: det är hennes röst som är det centrala, en båt i ett hav som drar genom olika väder. Magnus Lidehäll, som hon jobbat med även på debuten, har producerat alla spår utom ett: alster som hämtar luft från pop, soul och r&b såväl som gospel. I "Hold me as I land", skapad i samarbete med skåningen Jens Resch (Chords), återfinns milda soul­verser svävande på en syntbädd.
Skivans allra mest rörande text finns i "Never get used to" som är riktad direkt till hennes pappa, musikern Maudo Sey som gick bort i 2013. I låten beskrivs en sörjandes tillvaro som efter några år fortfarande, om än på ett allt mer subtilt sätt, är definierad av frånvaro. Seinabo Sey nämner ett hjärtskärande ögonblick av att möta sin saknade pappa i sin egen röst. Även låtraden Now I make the same mistakes as you, just to get closer to you dröjer sig kvar. Låten är inte mindre sorglig för att den råkar vara klädd i en disco­kostym i 80-­talssnitt.
"Breathe" är ett sjunget tal jagat av filmiska stråkar – ett kraftpaket. I "Truth" är upplägget lågmält monumentalt: begränsat till piano och sång. En bild målas av Sey nersänkt i vatten och referenser till vackert rasslande kedjor antyder att hon är fast där. Nästa låt, "Remember", inleds av vågplask. Sången följs av orgel-­lika ljud, ett kyrkligt eko och en stämning som långsamt lättas upp. Det går att förnimma hur hon sträcker huvudet över ytan.
I de två släppta videorna, "I owe you nothing" och den "Moonlight"-­inspirerade "Remember", båda inspelade i hennes pappas födelseland Gambia, syns olika citat på skynken fladdrande från palmer och fästa på väggar. Ett av citaten, som i videon är tillskrivet Aristoteles, lyder För att undvika kritik: säg ingenting, gör ingenting, var ingen.
Seinabo Sey har en förmåga att presentera bekanta uttryck, sådana som skulle kunna hittas på en kylskåpsmagnet (likt If you love someone set them free i låten "I love you"), på ett sätt som uppmuntrar lyssnaren att ompröva deras betydelser. Inom hennes inramning av innerligt uttryckta personliga erfaren­heter, och framförallt genom hennes stämband, framstår orden genast menings­fulla.
Fler tips:
Ayelle: Slow clap (ep)
Jamilah Barry: Salix Babylonica (album)
Insecure: Säsong 3, avsnitt 3 (tv)
Gå till toppen