Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

SM-vinnare med många sidor

Ella Wiss Mencke vann nyligen SM i ungt entreprenörskap – Ung Drive. Hon pluggar naturvetenskap, driver företag, sjunger i kör, spelar fiol, ger läxhjälp, friidrottar och är ordförande i Unga forskare Helsingborg. Möt tjejen som ser allt från den ljusa sidan, och snabbt.

Bild: Göran Stenberg
Det började med en affisch på skolans anslagstavla.
Eventet Ung Drive, som ska främja ungt entreprenörskap, sökte deltagare till SM i Gnosjö.
– Det verkade spännande, man skulle få startkapital (2 000 kronor) till ett eget sommarföretag och driva det, berättar Ella Wiss Mencke.
Hon sökte och kom med. Man startade med en vecka i juni på Olympia där hon och de andra ungdomarna fick lära sig grunderna i entreprenörskap.
– Det var föredrag om skatter, teambuilding och en massa andra roliga saker.
Ella startade företaget Break a Pattern (BAP) som producerar grafisk design.
– Jag gjorde allt möjligt, affischer till skolan och Höganäs sportcenter, visit- och inbjudningskort och PowerPoints med mera.
När Ella snart fyller 18 år (23 september) ska företaget registreras som enskild firma.
Mamma Cecilia är läkare och pappa Eric jobbar som civilingenjör.
Så var kommer grafisk design in?
– Jag har alltid gillat att hålla på i PowerPoint och fixa till. Och kompisarna tyckte att jag var bra på det så bad mig hjälpa dem, berättar Ella.
Uppenbarligen tyckte hennes handledare i Helsingborg att Ella var vass på det hon presterade. Hon blev en av 72 som nominerades till SM i Gnosjö under sista helgen i augusti.
Tävlingen går till som så att deltagarna delas in i lag om tre. Själva tävlingsmomentet är på lördagen. Lagen ska ta sig till fyra olika företag och där får de uppdrag som ska lösas på 70 minuter. Ella parades samman med Axel Roos och Joel Toryd.
– Axel, Joel och jag klickade direkt och fann snabbt ut vilka styrkor vi hade och att fördela tiden mellan oss, 70 minuter går fort, berättar Ella.
Ett av uppdragen var att utforma en annons till en redovisningsbyrå.
– Vi designade den i form av en sms-konversation, vilket är det som gäller i dag, och det tyckte juryn med så vi vann det momentet, säger Ella med ett leende.
Ella ser helgen i Gnosjö som ovärderlig då hon fick ett stort nätverk av likasinnade.
Vad som är lite annorlunda är att Ella går på Procivitas naturvetenskapsprogram.
– Mamma och pappa gillar mitt val av naturvetenskap, men inser nog nu att jag har lite entreprenörskap i mig, men skolan är mitt liv, säger Ella glatt.
Fakta

Ella Wiss Mencke

Bor: Hemma i villa på Tågaborg.

Familj: Mamma Cecilia, pappa Eric, bröderna Elof och Ebbe.

Gör: Går sista året på Procivitas naturprogram, driver sitt företag Break a Pattern och jobbar som frukostvärdinna på ett hotell.

Fritid: Körledare, sjunger i kör, friidrott i IS Göta, spelar fiol, ordförande i unga forskare och ger läxhjälp.

Då hon var liten vill Ella bli läkare och tonåring.
– Och nu när jag är tonåring vet jag inte vad jag ska göra. Läkare, Försvarsmaktens tolkskola eller teknisk design på Chalmers funderar jag på. Eller kanske ett år med utomlandsstudier, det finns många möjligheter.
Ella Wiss Mencke är infödd helsingborgare, men mellan 2010 och 2012 var familjen bosatt i indiska Bangalore.
– Våra föräldrar ville att jag och mina bröder skulle få en utlandsupplevelse och lär oss engelska.
Ella gick på den internationella skolan, vilket innebar skoluniform.
– Och jasminblommor i håret varje dag var skolans policy, men jag trivdes jättebra.
Ella minns åren i Indien som fantastiska. Trots kulturkrockar, och stora klassklyftor med extrem rikedom kontra fattigdom.
– Det bästa med plugget är att man lär sig hur världen fungerar. Som när min brorsa frågar: ”Kan du förklara hur hjärtat fungerar?”
– Då kommer mina naturkunskaper till användning!
Fakta

Ung Drive

Non-profitorganisationen UngDrive arrangerar tillsammans med Gnosjö Kommun och Gnosjöandans Näringsliv för sjunde året SM för sommarföretagare. Över 3 000 ungdomar, i hela landet deltar. De är i åldersgruppen 15-18 år och ska driva ett sommarföretag. Lokala coacher utser 72 finalister som delas in i lag om tre, under en helg gör de upp om SM-titel i Gnosjö

Det är kommuner eller privata aktörer som finansierar utbildningssatsningarna. Syftet är att låta ungdomar få utveckla sina entreprenöriella förmågor.

Gå till toppen