Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Var fjärde vuxen rör sig farligt lite

Är du en soffpotatis? Du är inte ensam. Enligt en ny studie från Världshälsoorganisationen WHO utsätter sig i genomsnitt var fjärde vuxen i världen för högre risk att drabbas av diabetes, hjärtsjukdomar, demens och cancer på grund av för lite motion.

Bild: Ingvar Karmhed / SvD / TT
Studien jämför statistik från 1,9 miljoner vuxna i 168 länder från 2001 till 2016 och publiceras i den medicinska tidskriften The Lancet Global Health.
Enligt den har snittsiffrorna inte förbättrats sedan 2001, och det är alldeles för få som når upp till de rekommenderade nivåerna av minst 150 minuter av måttlig eller 75 minuter av hård motion varje vecka.
Läs också Listan: Här är alla motionslopp i Skåne 2018
Sämst på att röra på sig är man i Kuwait, Amerikanska Samoa, Saudiarabien och Irak, där mer än hälften av alla vuxna rör på sig för lite. Det kan jämföras med 40 procent i USA, 36 procent i Storbritannien och 14 procent i Kina.
I Sverige ligger siffrorna ganska lika för män och kvinnor, 20–30 procent.
Välbärgade länder motionerar hälften så mycket jämfört med fattigare länder, vilket enligt WHO kan bero på mer stillasittande jobb och lugnare vardagsaktiviteter samt mer effektiva transportmedel till arbetsplatserna.
Gå till toppen